Vitvaror

Hushållselen är den el som går till, kyl, frys, tvättmaskin, torktumlare och belysning. Här har vi samlat information om energianvändning utifrån olika vitvaror och hushållsapparater.

Vitvaror omfattas både av minimikrav genom ekodesign, samt av obligatorisk energimärkning. Läs mer om ekodesign här.

Kylar och frysar

Kylar och frysar står på dygnet runt, året runt och är därmed en av de produkter i hemmet som drar mest energi.

Kylar och frysar har fått lägre energianvändning

En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år, att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag. Kylar och frysar har fått effektivare kompressorer och tjockare isolering.

Energimärkningen

Kylar och frysar är den produkt som har haft obligatorisk energimärkning allra längst. De effektivaste modellerna har energiklass A+++. När du jämför olika kylar och frysar, så titta även på energianvändningen per år. Detta visas på energimärkningen som kilowattimmar per annum, där annum betyder år.

Tips för din kyl och frys

 • Kontrollera temperaturen i kyl och frys, i kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
 • Med en konstant temperatur i kylen och frysen minskar energianvändningen.
 • Varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent.
 • Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet.
 • Frosta av frysen.
 • Om du har möjlighet, undvik att placera kylen och frysen nära den heta spisen.

Diskmaskiner

Det är energismartare att diska i diskmaskin jämför med för hand. Det beror främst på att det går åt mycket mindre varmt vatten. 

Alla nya diskmaskiner ska diska rent

Tvärtemot vad de flesta kanske tror så är det energismartare att diska i maskin än för hand. Det går åt tre till fyra gånger mer energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Det gäller även om du diskar och sköljer i diskho eller balja. Dessutom finns det krav på att alla nya diskmaskiner måste diska rent.

Energimärkningen

På energimärkningen räknar man med att du diskar 280 gånger per år i fylld maskin. Diskar du inte så ofta kan du räkna med en lägre energianvändning och om du diskar oftare ökar energianvändningen.

De effektivaste diskmaskinerna idag har energiklass A+++.

Tips för din diskmaskin

 • För en låg energianvändning, titta på energiklass och energianvändning per år.
 • Kolla inredningen. Ta med några av de glas och tallrikar du använder mest och kontrollera att de passar i korgarna på diskmaskinen innan du handlar.
 • Buller är viktigt eftersom diskmaskinen är i köket, de flesta diskmaskiner är tysta, men tänk på att installationen kan påverka hur du upplever ljudet.
 • Skrapa av matresterna innan du sätter in disken i maskinen. Undvik att skölja disken under rinnande varmt vatten för då ökar energianvändningen.

Tvättmaskiner

Tvättmaskiner använder allt mindre energi. En tvättmaskin i energiklass A+++ använder cirka 170 kilowattimmar per år. Hur ofta du tvättar påverkar också energianvändningen.

En tvättmaskin i energiklass A+++ drar mindre än en kilowattimme per tvätt, ca 170 kilowattimmar per år. Kostnaden för vatten och tvättmedel tillkommer.

Du kan själv påverka energianvändningen och därmed kostnaden beroende på hur ofta du tvättar. Att tvätta i 40-grader istället för 60-grader, när det är möjligt, kan nästan halvera energianvändningen.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen, där energiklass A+++ är effektivast och alla tvättmaskiner måste vara energiklass A+ eller bättre. Energianvändningen per år utgår ifrån att du tvättar 220 gånger per år. Tvättar du inte så ofta kan du räkna med en lägre energianvändning och tvättar du oftare ökar energianvändningen. Det finns krav på att alla nya tvättmaskiner ska tvätta rent.

Tips för din tvättmaskin

 • För en låg energianvändning, titta på energiklass och energianvändning per år.
 • Hur ofta du tvättar påverkar energianvändningen.
 • Bra centrifugering minskar energianvändningen vid torkningen.
 • Tvätta vid 40-grader istället för 60-grader när det är möjligt.

Torktumlare

Det går åt betydligt mer energi att torka tvätten i torktumlare än det gör att tvätta den. En traditionell torktumlare drar tre gånger så mycket energi som själva tvätten, men energianvändningen skiljer stort mellan olika torktumlare. Det är en myt att torktumlare skulle slita på kläderna.

Energiklass på skalan A+++ till D

Energieffektivitetsklassen visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Idag är den lägsta energiklassen C för nya torktumlare. Det är idag bara torktumlare med värmepumpsteknik som klarar klasserna A++ eller bättre. De ser ut som andra torktumlare på utsidan, men under skalet finns en värmepump som återvinner värmen och på så sätt blir torktumlaren effektivare.

Frånluftstorktumlare och kondenstorktumlare

Skillnaden mellan en frånluftstorktumlare och en kondenstorktumlare är att frånluftsvärmepumpen måste anslutas till en evakueringskanal vilket betyder att den blåser ut varm inomhusluft. Idag är det vanligast med kondenstorktumlare

Värmepumpstorktumlare är effektivast

De allra effektivaste torktumlarna med värmepumpsteknik drar 200-250 kilowattimmar per år, men har du en torktumlare i energiklass B så drar den dubbelt så mycket, 500 kilowattimmar per år. Värmepumpstorktumlarna är kondenstorktumlare och ser ut som andra värmepumpar på utsidan, men under skalet finns en värmepump som återvinner värmen och på så sätt blir torktumlaren effektivare.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen, där energiklass A+++ är effektivast och alla tvättmaskiner måste vara energiklass A+ eller bättre. Energianvändningen per år utgår ifrån att du torkar 160 gånger per år. Torkar du inte så ofta kan du räkna med en lägre energianvändning och torkar du oftare ökar energianvändningen. Det finns krav på att alla nya torktumlare ska torka bra.

Tips för din torktumlare

 • För en låg energianvändning, titta på energiklass och energianvändning per år.
 • Bra centrifugering på tvättmaskinen sparar både tid och energi vid torkningen.
 • Luddfiltret ska vara lätt att göra rent och det ska vara lätt att tömma vattenbehållaren med kondensvatten, om du inte väljer att koppla torktumlaren direkt till avloppet.
 • Gör rent kondensorn regelbundet, på så sätt förblir torktumlaren energieffektiv.
 • Har du torktumlat tvätten blir den ofta mjuk och slät, så du sparar energi och tid på strykningen.
 • Om du har möjlighet och när vädret tillåter kan du torka tvätten utomhus för att spara energi

Få personlig, opartisk och kostnadsfri rådgivning. Hitta energi- och klimatrådgivare i din kommun.