Ändringar i regelverket för ursprungsgarantier till följd av det reviderade förnybartdirektivet (REDIII)
I maj 2025 trädde det reviderade förnybartdirektivet, REDIII, i kraft. Till följd av detta görs ändringar i regelverket för ursprungsgarantier. Här finns mer information om ändringarna och hur de påverkar dig som har en anläggning godkänd för ursprungsgarantier.
År 2022 röstade riksdagen igenom ändringar i lagen om ursprungsgarantier för el (2010:601). Ändringarna träder i kraft den dag regeringen bestämmer. Lagen byter namn till ”lagen om ursprungsgarantier för energi” och möjliggör utfärdande av ursprungsgarantier för el, gas, värme och kyla. Förordningen och föreskrifterna har anpassats och förslagen är ute på remiss.
De föreslagna ändringarna syftar till att svenska ursprungsgarantier ska följa de krav som finns i förnybartdirektivets artikel 19 samt den reviderade standarden CEN-EN 16325 , som ursprungsgarantier måste följa.
Nedan finns information om föreslagna ändringar.
En ny ansökan krävs för alla anläggningar
Den svenska regleringen av ursprungsgarantier för energi anpassas till de krav som kommer att finnas i den reviderade standarden CEN-EN 16325, som är bindande för medlemsstaterna enligt förnybartdirektivet. Besluten om utfärdande av ursprungsgarantier enligt förordningen om ursprungsgarantier för el uppfyller i många fall inte de nya kraven. Anläggningar som idag är godkända för att få ursprungsgarantier för el utfärdade behöver därför inkomma med en ny ansökan för att säkerställa att de följer de nya kraven.
Förslaget i förordningen innebär att alla beslut om utfärdande av ursprungsgarantier upphör att gälla senast den 31 december 2026 och att en ny ansökan måste skickas in om ursprungsgarantier fortsatt ska utfärdas för produktionen i din anläggning. Om du inkommer med en ny ansökan senast den 31 augusti 2026 gäller ditt nuvarande beslut fortsatt till dess Energimyndigheten har fattat ett nytt beslut.
Nya beslut om utfärdande av ursprungsgarantier ska gälla i högst fem år
Förslaget i förordningen innebär att en ny ansökan krävs efter fem år. Energimyndigheten kan bestämma att beslut ska gälla en kortare period än fem år. Beslut om utfärdande av EECS-ursprungsgarantier gäller redan i dagsläget i fem år.
Ursprungsgarantier får endast utfärdas för produktion i anläggningar med en produktionskapacitet som är 50 kW eller högre
Förslaget i förordningen innebär att anläggningar med en produktionskapacitet (installerad effekt) under 50 kW inte kan få ursprungsgarantier utfärdade.
Ursprungsgarantier ska endast utfärdas för nettoproduktion
Förslaget i förordningen innebär att ursprungsgarantier bara får utfärdas för nettoproduktion. Redan idag ställs krav på att EECS-ursprungsgarantier ska utfärdas för nettoproduktion.
Ursprungsgarantier som utfärdas för el som går till egenanvändning ska annulleras av producenten
Förslaget i förordningen innebär att ursprungsgarantier som utfärdas för egenanvänd el inte kan säljas.
Nya uppgifter ska finnas med på ursprungsgarantier, bland annat om distributionen av energin
Förslaget i förordningen innebär att ett antal nya uppgifter kommer att finnas med på ursprungsgarantier, bland annat om distributionen av energin och om ursprungsgarantin är utfärdad efter konvertering. I det remitterade förslaget till ny förordning framgår av 16 § vilka uppgifter som ska finnas med på en ursprungsgaranti.
Ursprungsgarantier ska förfalla på dagen 12 månader efter produktionsperiodens slutdatum
Förslaget i förordningen innebär att om slutdatumet för produktionsperioden på en ursprungsgaranti är till exempel 15 januari 2026, kommer ursprungsgarantin att förfalla den 15 januari 2027. Den 14 januari 2027 är därmed sista dagen du kan annullera eller överföra ursprungsgarantin.
Avgiften per utfärdad ursprungsgaranti höjs från 5 öre till 10 öre
Förslaget i förordningen innebär att avgiften per utfärdad ursprungsgaranti höjs. Den totala avgiften för utfärdade ursprungsgarantier ska endast tas ut om den överstiger 50 kronor för ett kalenderår. Om din totala avgift för utfärdade ursprungsgarantier inte överstiger 50 kronor på ett kalenderår kommer du som producent endast att faktureras kontoavgiften på 200 kronor per konto och år samt eventuell importavgift. Övriga avgifter är oförändrade.
För alla elanläggningar krävs information om var mätpunkten är placerad i anläggningen
Förslaget i föreskrifterna innebär att sökande i ansökan behöver redogöra för var i anläggningen mätpunkten är placerad. Denna information krävs redan i dagsläget om ansökan avser EECS-ursprungsgarantier.
Andelen egenanvänd el ska deklareras månadsvis i det fall uttag sker efter mätpunkten
Förslaget i föreskrifterna innebär att du som har en anläggning där uttag av el till egenanvändning sker efter mätpunktens placering, varje månad måste redogöra för hur stor andel av din elproduktion som har gått till egenanvändning. Om egenanvändningen alltid är 100 procent av elproduktionen krävs ingen månadsvis deklaration. Ursprungsgarantier som utfärdas för elproduktion som deklareras som egenanvänd el ska annulleras av producenten.
Ursprungsgarantier för el får inte längre utfärdas för hjälpkraft
Förslaget i föreskrifterna, att med nettoelproduktion avses elproduktion som mäts efter uttag av hjälpkraft och förluster i transformatorer, innebär att ursprungsgarantier inte längre får utfärdas för hjälpkraft. Detta eftersom förslaget till förordning ställer krav på att ursprungsgarantier endast får utfärdas för nettoproduktion.
Kravet kommer från den reviderade standarden CEN-EN 16325. EECS-ursprungsgarantier utfärdas redan i dagsläget enbart för nettoelproduktion. Om mätvärden som rapporteras till Energimyndigheten inte utgör nettoproduktion av el krävs en korrektionsfaktor.
Anläggningar under 10 MW kan använda en schablon som Energimyndigheten fastställer. Anläggningar över 10 MW kan till och med 31 december 2026 använda sig av den schablon som Energimyndigheten fastställer, därefter krävs en beräknad korrektionsfaktor. Nettoproduktion av gas, värme och kyla regleras på andra sätt. I förslaget till föreskrifter framgår av 3-5 §§ vad som avses med nettoproduktion för respektive typ av energi.
Anläggningar som har en mätpunkt i icke koncessionspliktigt nät (IKN) och som får ursprungsgarantier (ej EECS) får från och med 1 januari 2026 en korrektionsfaktor enligt schablon
Förslaget i föreskrifterna innebär att alla anläggningar som är godkända för ursprungsgarantier och har en mätpunkt i IKN, automatiskt kommer att få mätvärdena justerade med en korrektionsfaktor enligt schablon, från och med 1 januari 2026. För anläggningar över 10 MW krävs från och med 1 januari 2027 en beräknad korrektionsfaktor. För anläggningar godkända för EECS-ursprungsgarantier, där korrektionsfaktor redan används, sker ingen förändring.
Uppgifter om energilager ska ingå vid ansökan om ursprungsgarantier för el
Förslaget i föreskrifterna innebär att det vid ansökan om ursprungsgarantier för el kommer att ingå frågor om energilagring. Du kommer behöva uppge om energilager finns inom samma icke koncessionspliktiga nät som anläggningen och om energilagren kan laddas med el från koncessionspliktigt nät. Syftet är att säkerställa att ursprungsgarantier bara utfärdas för nettoproduktionen av el, och inte för el som har laddats från nätet.
I vissa fall där energi omvandlas till annan energi kan konvertering av ursprungsgarantier utföras
Förslaget i föreskrifterna innebär att om el, gas, värme eller kyla produceras genom omvandling av el, gas, värme eller kyla, kan ursprungsgarantier för ingående energi behöva annulleras innan utfärdande under vissa förutsättningar. Vid konvertering övertas även uppgifter från den ingående energin till de utfärdade ursprungsgarantierna. Ett exempel på när konvertering kan användas är när vätgas produceras från el och ursprunget för den använda elen kommer från annullerade ursprungsgarantier. Läs mer om konvertering i 26 § i förslaget till föreskrifter.
I vissa fall krävs en återkommande, oberoende granskning av bränsledeklarationer
Förslaget i föreskrifterna innebär att vissa anläggningar är skyldiga att skicka in en granskningsrapport för sina bränsledeklarationer varje eller vartannat år. Kravet gäller anläggningar som deklarerar användning av energikällor av biologiskt ursprung, eller en mix av biologisk och fossilt ursprung. Granskningen ska utföras av en oberoende granskare. Kravet kommer från den reviderade standarden CEN-EN 16325.
Om din anläggning innehar hållbarhetsbesked för de deklarerade bränslena, eller ett certifieringsbevis enligt 18 § förordning (2011:1088) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen behöver du inte skicka in en sådan granskningsrapport. Läs mer om vad som gäller i 27 § i förslaget till föreskrifter.