På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar som kan uppkomma när du ska installera en laddstation.

Vem ska betala vad?

Den vanligaste lösningen är att fastighetsägaren står för installation och inköp av laddboxar. En lösning kan sedan vara att alla som vill ha en parkeringsplats med laddning får en förhöjd hyra eller parkeringsavgift. Oftast betalar du även en kostnad för elen du använder. En annan möjlighet är också att du som hyresgäst står för investeringskostnaden om fastighetsägaren är villig att tillåta investeringen.

Vad gör hyresvärden med laddboxen när jag flyttar?

Om hyresvärden har köpt installation och laddboxar ägs dessa av hyresvärden. Vid flytt förblir parkeringsplatsen på samma sätt och det blir smidigt att erbjuda laddplatsen till den boende som står i kö.

Är det inte krångligt och kräver massor av jobb?

Installationen utförs av en certifierad elektriker och är inte avancerad. Hur mycket jobb som krävs beror på lokala förhållanden. 

Klarar fastighetens elsystem av en laddbox?

Det kan elektrikern och fastighetsägaren svara på men oftast är det inga problem alls. Laststyrning kan vara bra att fundera på för hyresvärden redan från början så att det är förberett om fler hyresgäster vill ha en laddplats. Med laststyrning finns det möjlighet att slippa säkra upp fastigheten och därmed undvika dyrare fasta kostnader.