Energimyndigheten informerar om energismart körning

Under veckan genomförs Däckrazzia – en kampanj i bred samverkan mellan myndigheter och organisationer för att öka medvetenheten kring vikten av att hålla koll på sina däck. Valet av gröna däck kan spara upp till 10 procent av bränslet.

Vecka 36 finns Energimyndigheten representerad på vägar runt om i landet i samband med kampanjen Däckrazzia. På däckrazziorna finns kommunala energi- och klimatrådgivare och Energimyndighetens anställda på plats för att berätta om energimärkningen av däck och hur förarens körsätt kan påverka energianvändningen.

– Det finns mycket pengar att spara för den medvetne däckköparen. Med energieffektiva däck och sparsam körning kan en genomsnittlig bensinbilist spara runt 1700 kronor per år i bränslekostnad och dieselbilisten runt 1300 kronor per år, säger Anders Hallberg på Energimyndigheten, som ansvarar för energimärkning av däck i Sverige.

Om kampanjen Däckrazzia

Sedan drygt tio år genomförs däckrazzior i skarven mellan sommaren och hösten, för att påminna bilister om att hålla koll på sina däck. Nu är det dags igen.

Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren bland annat får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Vid däckrazziorna ges även information om energimärkning. Sedan ett par år tillbaka finns en EU-gemensam etikett, liknande den som finns på exempelvis nya kylskåp, som ska hjälpa bilisterna att välja lättrullande däck och även däck som minskar bullret från trafiken.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Syftet är att öka kunskapen om bland annat mönsterdjupets och lufttryckets betydelse för trafiksäkerheten och miljön samt om energimärkningen av däck. Däckrazzior genomförs 2015 i följande län: Västerbotten, Värmland, Örebro, Södermanland, Gotland, Västra Götaland, Kronoberg och Blekinge.