Spara bränsle och få bra grepp med energimärkta vinterdäck

Den nya energimärkningen gör det lättare att hitta vinterdäck som både sparar bränsle och har bra väggrepp. Titta efter symbolerna för snögrepp och isgrepp på etiketten.

Det börjar bli dags att se över skicket på vinterdäcken, och kanske köpa nya inför vintern. Om det är dubbfria vinterdäck du är ute efter, så titta efter snögreppsmärkningen på energimärkningsetiketten. Symbolen anger att däcket är godkänt som vinterdäck. Om däcket dessutom har isgreppsmärkningen är det särskilt anpassat för isiga vägar i Norden. Dubbdäck räknas också som vinterdäck, men omfattas inte av energimärkningen.

imageu3r9.png

Märkningen visar energiklass, väggrepp och bullernivå

På energimärkningen visas energiklass på skalan A-E. Däck märkta med klass A är allra effektivast, vilket innebär att de har lågt rullmotstånd och att bilen drar mindre bränsle. Väggreppet i vått väglag visas också på skalan A-E.

På märkningen ser du också hur mycket däcken låter utanför bilen när de rullar mot vägbanan, både i antal decibel och på skalan A-C. Däck märkta A låter minst.

– Mitt tips är att titta på energimärkningen nästa gång du ska köpa nya däck. Den hjälper dig att hitta däck som både sparar bränsle och som har ett bra väggrepp på hala vintervägar, säger Anders Hallberg på Energimyndigheten.

 

imageigy8k.png
Energimärkningsetiketten för vinterdäck. 

 

Mer om energimärkning på däck

Energimärkningen på däck är gemensam för EU-länderna och i Sverige ansvarar Energimyndigheten för marknadskontrollen. Märkningen måste synas i butiker, e-handel och reklam. Endast dubbfria däck omfattas av märkningen.

Första maj i år uppdaterades energimärkningen på däck med en ny etikett. Det betyder att det under en tid kommer finnas däck till salu som har den nya etiketten med skalan A-E samtidigt som andra däck har kvar den tidigare etiketten med skalan A-G. Det får bara finnas en energimärkningsetikett på ett och samma däck samtidigt.

Läs mer om energimärkningen på däck på vår webbplats:

Läs mer om vinterdäck på Trafikverkets och Transportstyrelsens webbplatser:

Nyheter