63 miljoner till 30 projekt för resurs- och energieffektiv bebyggelse

Energimyndigheten har beviljat 63 miljoner i stöd till 30 projekt som ska bidra till utvecklingen av resurs- och energieffektivt byggande och boende.

Genom programmet E2B2 stödjer Energimyndigheten forsknings- och utvecklingsprojekt som kan bidra till en resurs- och energieffektiv byggd miljö. I den senaste utlysningen fick Energimyndigheten in 97 ansökningar för projekt från aktörer som vill utveckla och ta fram kunskap, metoder och verktyg för hållbar energi- och resursanvändning i bebyggelsen.

Flera av projekten som nu startar handlar om hur byggnaderna kan bli mer energi- och resurseffektiva. De handlar också om planering i tidiga skeden i byggprocessen och hur människorna som använder byggnaderna kan bidra till ökad energieffektivisering. Ett antal projekt fokuserar också på nya sätt att dela energi, i form av energigemenskaper och lösningar där hela kvarter med byggnader delar på energitillförseln för att minska effektbehovet.

– Omställningen till en hållbar energi- och resursanvändning i bebyggelsen behöver gå snabbare. De projekt som nu får stöd kommer att ge ny kunskap och nya lösningar som behövs för att ställa om, säger Anna Pettersson, handläggare på Energimyndigheten.

Den totala projektvolymen för de 30 beviljade projekten uppgår till 73 miljoner kronor varav 63 miljoner är stöd från Energimyndigheten och resterande är samfinansiering från näringslivet.

Projekten läggs till de 98 projekt som redan fått finansiering i E2B2:s nuvarande programperiod.

Läs mer om projekten på E2B2:s webbplats

Ny utlysning öppnar i mars

Torsdagen den 31 mars öppnar Energimyndigheten en ny utlysning i E2B2. Håll utkik på Energimyndighetens webbplats.

Utlysningar 

Om E2B2

E2B2 är Energimyndighetens program för forskning och innovation inom energieffektivt byggande och boende. Programmet genomförs i samarbete med IQ Samhällsbyggnad.

Läs mer på www.E2B2.se

Nyheter