Billigare att leasa ellastbil med Klimatpremien

Volvo Financial Services har fått stöd från Energimyndigheten för att kunna erbjuda sina leasingkunder ett billigare pris på ellastbilar. För kunderna beräknas månadskostnaden bli 6 000–10 000 kronor lägre, samtidigt som ellastbilarna är billigare i underhåll, orsakar mindre luftföroreningar och minskat buller.

Foto: Volvo Financial Services

Volvo Financial Services har beviljats 32 miljoner kronor i stöd via Klimatpremien för 50 eldrivna lastvagnar för att kunna erbjuda sina kunder billigare leasingavtal. Volvo beräknar att detta kommer att sänka kundernas månadskostnad med 6 000–10 000 kronor i månaden, beroende på hur lång leasingperioden är.

– Klimatpremien är ett viktigt stöd i omställningen från diesel till miljövänligare drivmedel, eftersom lastbilar som drivs av el har ett högre inköpspris än diesellastbilar. Det kan vara en skillnad på flera miljoner kronor, säger Peter Dädeby som arbetar med stöd till miljöfordon på Energimyndigheten.

Men när man väl köpt in fordonet är driftskostnaden låg, så även underhållskostnaden.

– Ett elfordon kan hålla längre än ett dieselfordon. Man kan jämföra med Göteborgs spårvagnar som drivs av el, där man har kvar fullt fungerande vagnar från 1960-talet, säger Peter Dädeby.

Förutom billigare underhåll och driftskostnad minskar ellastbilar utsläppen av koldioxid och reducerar bullernivåerna i trafiken.

En ökad kundförfrågan på elfordon

– I framtiden tror vi att alla fordon på vägarna drivs av el och vi på Volvo vill vara i framkant när det gäller eldrivna fordon. Vi önskar göra det enkelt för våra kunder att gå från diesel till eldrivna fordon och med hjälp av detta ekonomiska stöd kan vi skynda på den omställningen. Kostnaden är avgörande för att kunderna ska välja eldrivna lastbilar och med detta stöd har vi nu möjlighet att erbjuda mycket billigare leasingavtal till våra kunder. Vi ser ett otroligt intresse för elektriska fordon på marknaden. Det är viktigt för såväl stora som små kunder att köra miljövänligt, säger Magnus Lidén, försäljningschef Sverige och Anna Strandberg, marketing manager, båda från Volvo Financial Services.

Volvo Financial Services har tidigare beviljats stöd med 22,9 miljoner kronor till 20 eldrivna lastvagnar.

Vill du söka stödet?

Energimyndigheten kan betala ut stöd via Klimatpremien till företag, kommuner och regioner som vill köpa in lastbilar som drivs av el, fordonsgas, bioetanol, vätgas via bränsleceller eller är hybrida, samt inköp av elektriska arbetsmaskiner. Vi ger även stöd till de företag och kollektivtrafikmyndigheter som vill byta ut sina bussar till miljövänliga, eldrivna fordon. Maximalt kan 20 procent av fordonets kostnad betalas ut. Här hittar du information om hur du ansöker och mer om vilka som får söka.

Ansök om Klimatpremien


Om Volvo Lastvagnar

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2021 levererades cirka 123 000 Volvolastbilar globalt.

Volvo Lastvagnar startade serieproduktion av ellastbilar 2019, som ett av de första lastbilsmärkena i världen. När tillverkningen av de tre nya helelektriska tunga lastbilsmodellerna Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX startar i höst kommer Volvo ha det mest kompletta produktprogrammet av de globala lastbilstillverkarna. Volvo Lastvagnar har som mål att hälften av alla sålda lastbilar ska vara elektriska år 2030.

Nyheter