Kampanj tydliggör begreppen på energimärkningsetiketten

Många känner till energimärkningen och de olika energiklasserna. Men få vet vad alla begrepp och symboler på etiketten betyder. Energimyndighetens återkommande konsumentundersökningar visar att flertalet konsumenter upplever att det är svårt att läsa och förstå resten av etiketten. För att tydliggöra detta genomför Energimyndigheten en informationskampanj.

Det är viktigt att konsumenter tänker långsiktigt vid inköp av nya produkter. Att läsa och förstå energimärkningen kan vara ett sätt att hjälpa konsumenter att välja en effektiv produkt. Det många inte känner till är att märkningen anger mer än bara energianvändning.

– Märkningen visar inte bara energianvändning utan du kan till exempel se om en diskmaskin är tyst och hur lång tid det tar att tvätta i tvättmaskinen säger Helena Holm, projektledare på Energimyndigheten.

Informationskampanj ska få fler att förstå begreppen på etiketten

Energimyndighetens kampanj fokuserar på de produkter som fick ny energimärkning under 2021, det vill säga kylar, frysar, vinkylar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, tv-apparater, bildskärmar och lampor.

Kampanjsida:
Läs energimärkningen rätt

Webbtjänsten Produktkalkylen räknar på driftskostnaden

Förutom information om hur man läser energimärkningen på rätt sätt innehåller kampanjsidan tips om vad konsumenter ska tänka på när de köper nya produkter samt frågor och svar om den nya märkningen. Dessutom finns det en produktkalkyl som är utvecklad för att ge konsumenter stöd när de ska köpa energimärkta produkter. Den gör det lätt att jämföra kostnaden under produktens användningstid. Produktkalkylen är utvecklad inom EU-projektet Label 2020 och använder uppgifter från produktdatabasen, EPREL.

Produktkalkylen


Om energimärkningen

Energimärkningen hjälper konsumenter att välja energismarta produkter. Återförsäljare ska se till att märkningen finns i butik, e-handel och i reklam.

Från 2021 finns en ny energimärkning på kylar, frysar, vinkylar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, tv-apparater, bildskärmar och lampor. Den nya märkningen har nya energiklasser på skalan A-G där A är effektivast.

 

label2020_800px.png   
Detta projekt har fått finansiering från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 under bidragsavtal nummer 847062.


Nyheter