Kapitalmarknadsdag inom Sustaintech − i år på temat elektrifiering

Den 22 mars 2022 anordnas för fjärde gången på rad Sweden Sustaintech Venture Day i Stockholm, en kapitalmarknadsdag för företag inom hållbarhetsektorn (Sustaintech). På plats finns ett trettiotal svenska företag redo att pitcha sina energilösningar till intresserade investerare

Det är fjärde året som kapitalmarknadsdagen, Sweden Sustaintech Venture Day, anordnas i Stockholm, och syftet är precis som tidigare år att erbjuda investerare möjligheten att lära sig mer om svenska innovationsbolag i hållbarhetssektorn.

Över 30 företag kommer få möjlighet att presentera sina lösningar i form av korta presentationer (pitchar) för specifika investerare. Företagen befinner sig i olika utvecklingsfaser och söker olika typer av kapital.

− Mötet mellan sustaintech-företag och investerarsektorn är en förutsättning för att påskynda utvecklingen av ny grön teknik och lyckas med energi- och klimatomställningen, säger Mikael Fjällström på Energimyndigheten.

En oberoende jury har valt ut företagen utifrån att de har en lösning eller produkt inom sustaintech, det vill säga hållbar teknik oavsett bransch, samt att de är snabbt växande och har en affärsmodell som är skalbar. I år presenteras bland annat lösningar för solenergi, vattenbesparing, grönt stål, batteriteknik, mikromobilitet, hållbar textiltillverkning och matåtervinning.

eventets officiella webbplats finns en utförlig presentation av alla deltagande företag.

Elektrifiering är temat för dagen

Eventet kommer invigas med ett tal av energi- och digitaliseringsministern tätt följt av Energimyndighetens GD Robert Andrén. Temat för årets event är elektrifiering och programmet rymmer förutom företagspitchar även en rad föreläsningar och paneldiskussioner på temat.

Bland annat kommer Ola Källenius från Mercedes Benz och Emilia Käck från SCANIA diskutera utmaningar och möjliggörare för att ställa om transportsektorn. Ganesh Chandramouli från Alstom och Johan Granström från ABB kommer beröra frågor inom infrastruktur och dyka ner i begreppet ”femte vågen av elektrifiering”.

Eventet fortfarande öppet för anmälan

Än så länge är nära 200 investerare anmälda till eventet som hålls på Norra Latin i Stockholm den 22 mars. Bland investerarna finns affärsänglar, riskkapitalbolag, fonder och offentliga finansiärer.

För den som ännu inte hunnit anmäla sig finns det finns fortfarande platser kvar. Anmälan görs på eventets officiella webbplats. 

Energimyndigheten stöttar företag med marknadsintroduktion

Bland de trettio bolag som deltar på Sweden Sustaintech Venture Day har fler än hälften tagit del av ett eller flera av Energimyndighetens stöd inom affärsutveckling. Stöd har getts till allt från grundforskning till konceptutveckling och marknadslansering, såväl i Sverige som internationellt. 

Event har gett effekt

Bakom eventet står bland andra Energimyndigheten och affärsinkubatorn STING. I dag har Sweden Sustaintech Venture Day flertalet nationella och internationella partners. Tidigare år har eventet lockat runt 450 deltagare varav de flesta är investerare, såväl svenska som internationella.

H.K.H. Prins Daniel har tidigare valt att stödja eventet genom att vara invigningstalare under flera år. I utvärdering av tidigare event har över 80 procent av investerarna som deltagit i har svarat att de har ökat sitt intresse för att investera branschen. 

−Eventet har bidragit till att många bolag fått ökad exponering och har stärkt dem i deras marknadsposition och kapitalanskaffning i både Sverige och internationellt, säger Mikael Fjällström på Energimyndigheten.