Lys upp advent på ett hållbart sätt

Ljusets högtid närmar sig. Samtidigt leder oron i vår omvärld till ett ansträngt energiläge som gör att vi alla behöver hjälpas åt att spara el. Energimyndighetens expert Helena Holm ger råd om hur vi kan lysa upp tillvaron – och hålla elanvändningen nere.

Precis som till all sorts belysning är det viktigt att välja energismarta LED-lampor till julbelysningen.  

- Det finns fortfarande elljusstakar och julgransbelysning som säljs med små glödlampor – undvik dem. Om du har en elljusstake som du vill uppdatera till LED, byt ut alla lampor vid ett och samma tillfälle. Blanda inte LED-lampor och glödlampor i en och samma elljusstake, säger Helena Holm.

Varmt och kallt ljus

Kelvin (K) är måttet som anger LED-lampans färgtemperatur. Ju högre siffran är, desto kallare sken har lampan.  

- Många föredrar det lite kallare blåaktiga, krispiga ljuset i utomhusslingan när den lyser mot den vita snön, 3 000-4 000 K. I adventsstjärnan eller elljusstaken väljer vi ofta en lampa med ett varmt, rödaktigt sken, vilket innebär 2 000-2 500 K.  

En fördel med LED-lampor, förutom att de är energismarta, är att de inte blir lika varma som glödlampor eller halogenlampor. Det passar bra till adventsstjärnor i papp, metall, spån eller annat naturmaterial.  

Varje kilowattimme räknas

Förutom att välja LED-belysning kan ett sätt att bidra till hållbar elanvändning vara att inte ha julbelysningen tänd dygnet runt.  

- Varje kilowattimme räknas och allt du gör har betydelse. Om det är utomhusbelysning bidrar du också till att minska så kallade ljusföroreningar som exempelvis kan påverka nattaktiva djur.

Tänk på att…

 • En sjuarmad elljusstake med glödljus drar 20 W. Om du byter till LED-lampor så drar hela elljusstaken bara en tiondel, alltså mindre än en enstaka lampa i elljusstaken med glödlampor. Har du belysning med glödljus ska du se till att koppla den till en timer så att den tänds och släcks automatiskt.  
 • En timer drar el både i drift och i standby. När du kopplar en timer till en enstaka elljusstake eller adventsstjärna med LED-ljus, kan timern dra lika mycket eller till och med mer el än hela elljusstaken eller adventsstjärnan.    
 • Det finns ljusslingor som har ett externt nätaggregat, (den svarta eller vita boxen på sladden). Det finns effektivitetskrav på externa nätaggregat, men ett enkelt tips är att lägga handen på nätaggregatet. Är den varm så kan det vara ett tecken på att den inte är effektiv.  
 • Ett genomsnittligt hushåll har en elanvändning i standby på 180 kWh/år. Det kostar 810 kr/år, beräknat på elpriset 4,5 kr/kWh. ​

7 goda råd för advents- och julbelysning

 1. För den som vill värna om plånbok och miljö är rådet enkelt – använd LED-lampor i ljusslingor, elljusstakar- och julgransbelysning. När du köper ny advents- och julbelysning, se till att den har LED-lampor som original.
 2. Med en liten LED-lampa (päronlampa) i adventsstjärnan, blir den inte het.
 3. När du byter till LED-lampor, se till att byta alla lampor i adventsljusstaken samtidigt.
 4. Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Runt 2 700 kelvin räknas som varmt ljus.
 5. Har du LED-lampor är det inte självklart att en timer hjälper dig att spara ännu mer energi. Det beror på hur mycket el ljusslingan, elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid på att släcka manuellt. 
 6. Utomhus ska du använda ljusslinga för utomhusbruk. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk. Titta efter IP-klass 44 eller högre.
 7. Alla lampor och ljusslingor ska lämnas till återvinningscentralen när de slutat fungera.