Stora möjligheter för svenska företag i Indien

Visste du att Energimyndigheten har stöttat över 60 svenska företag med att börja göra affärer i Indien? Två av dem är Enerpoly och Ecoloo Group, som berättar om sina erfarenheter av programmet.

Flera höghus tornar upp sig utmed en kustremsa. Framför höghusen syns mindre bostäder. I bukten ligger flera mindre båtar. Himlen är blå med vita molnstrimmor.

India Sweden Innovations' Accelerator har varit verksam i Indien i 10 år.

Energimyndighetens landsprogram för Indien har funnits sedan 2012 och har som mål att hjälpa svenska cleantech-företag att ta sig in på den indiska marknaden.

–Indien är en av världens största marknader med snabb tillväxttakt och höga ambitioner inom klimat och miljö. Svenska företag är en viktig pusselbit här, de kan leverera energilösningar som snabbar på omställningen i landet, säger Lisa Olin, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Företagen kan vara med i programmet i ett och ett halvt år, där de bland annat får åka på tre resor till Indien och ta emot professionell rådgivning med fokus på den indiska marknaden.

Två gånger om året har nya företag chansen att bli en del i programmet. Det gör att gruppen hela tiden utvecklas – den består både av företag som precis börjat introduceras till den indiska marknaden, och av företag som kommit en bra bit på sin internationaliseringsresa.

Enerpoly redo att utföra piloter i Indien

Företaget Enerpoly är en av nykomlingarna från 2022. Under sin första delegationsresa träffade de flera aktörer som var intresserade av att utföra piloter för att testa och utveckla deras innovativa zink-ion batterier på den indiska marknaden.

– India Sweden Innovations' Accelerator är en effektiv plattform för att visa upp vår teknologi för indiska företag. Indien är en komplex marknad, och genom att vara med i det här programmet har vi ökat vår kunskap om landet och stärkt vårt kontaktnät. Nu fortsätter vi ha dialog med relevanta aktörer och undersöker hur vi kan ta vår produkt till marknaden, säger Shrisha Balkur, BMS ingenjör på Enerpoly AB.

Ecoloo Group i samarbete med lokal aktör

Ecoloo Group slutförde nyligen sin medverkan i India Sweden Innovations' Accelerator. De har genom programmets hjälp slutit ett samförståndsavtal med en lokal aktör, med målet att börja tillverka Ecoloos innovativa lösningar på plats i Indien.

– Vi har fått med oss väldigt bra erfarenheter, kontakter och konkreta resultat från vår medverkan i India Sweden Innovations' Accelerator, säger Imad Agi, VD på Ecoloo Group.

Vill du också ta ditt företag till Indien?

Nu är ansökan för nya företag till våren 2023 öppen! Vi letar efter små och medelstora företag som utvecklar innovativa energilösningar med ett tydligt hållbarhetsfokus. Har du frågor om programmet? Kontakta våra affärsutvecklare.

Ansök till India Sweden Innovations' Accelerator (office.com)

Mer information om India Sweden Innovations' Accelerator

 

India Sweden Innovations' Accelerator drivs i samverkan mellan Energimyndigheten, Business Sweden och Confederation of Indian Industries.


Nyheter