Utvärdering: Strategiska innovationsprogram bidrar till stärkt konkurrenskraft

Satsningen på strategiska innovationsprogram har bidragit till hållbar tillväxt, stärkt konkurrenskraft och till att Sverige är ett attraktivt land att investera och bedriva verksamhet i. Det visar en utvärdering av de första fem programmen nio år efter starten. En majoritet av företagen som deltagit uppger att de har blivit bättre på innovationssamarbeten både med andra företag och med lärosäten och forskningsinstitut.

De första fem programmen som startade 2013 har nu genomgått en stor utvärdering nio år efter starten: LIGHTer (lättvikt), Metalliska material, Processindustriell IT och Automation (PiiA), Produktion2030 och Swedish Mining Innovation. Utvärderingen har genomförts av Sweco Sverige.

Några av slutsatserna i utvärderingen

  • En majoritet av företagen som deltar uppger att de har blivit bättre på innovationssamarbeten både med andra företag och med lärosäten och forskningsinstitut. Forskare uppger motsvarande när det gäller samarbeten med företag.
  • Företag och forskare uppger att de ökat sin innovationsförmåga inom det aktuella området. En stor andel av företagen bedömer att innovationsprocessen går fortare i deras organisationer tack vare deltagandet, något som är viktigt eftersom värdet av att vara först på marknaden med en ny produkt kan vara mycket stort.
  • Programmen har bidragit till nätverk och samverkan och till den kunskapshöjning som det genererar.
  • Programmen har genomfört strategiskt viktiga initiativ inom kompetensförsörjning.
  • Programmen bedöms i hög utsträckning bidra till övergripande effektmål för satsningen som handlar om stärkt hållbar tillväxt, stärkt konkurrenskraft och att göra Sverige till ett attraktivt land att investera och bedriva verksamhet i.
  • Fakta om strategiska innovationsprogram

Om programmen som utvärderats nio år efter starten

Strategiska innovationsprogram är en satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas på aktörsdrivna program genom samverkan inom områden som är viktiga för Sverige. De ska bidra till förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och ökad internationell konkurrenskraft. Det är en statlig satsning på totalt åtta miljarder kronor på 17 program som kan få finansiering i upp till 12 år, där näringslivet och andra aktörer bidrar med lika mycket. Samtliga program genomgår en omfattande utvärdering vart tredje år.

Nyheter