Varmt år ledde till lägre elanvändning i flera län under 2020

De flesta län har haft en jämn elanvändning under de senaste åren men 2020 var ett varmt år vilket ledde till något lägre elanvändning än normalt i flera län. Stockholm, Västra Götaland och Skåne var de län som hade högst elanvändning under året. Det framgår i Energimyndighetens kommunala och regionala energistatistik för 2020.  

Stockholms län hade störst elanvändning med 19 TWh, Västra Götalands län på 18 TWh och Skåne län på 12 TWh. Detta hänger samman med att det bor många människor i dessa områden. I dessa län var minskningen i linje med den nationella elanvändningen som minskade med cirka 2 procent mellan 2019 och 2020.

Industri- och byggsektorn påverkar elanvändningen 

I Dalarnas län minskade elanvändningen med 12 procent mellan 2019 och 2020. Det är en större minskning än i många andra län och beror främst på att slutanvändningen av el inom industri- och byggsektorn har minskat. Dalarna är ett av de län som har en stor andel av elanvändningen inom industri- och byggsektorn. Den står för omkring 60 procent av länets totala elanvändning, vilket kan jämföras med cirka 40 procent på nationell nivå. 

I Gävleborgs och Norrbottens län ökade dock elanvändning marginellt, och det är framför allt slutanvändare inom industri- och byggverksamhet som ökat sin elanvändning. Även dessa län har en stor andel av elanvändningen inom industri- och byggsektorn, med 64 procent i Norrbottens län respektive 50 procent i Gävleborgs län.

Högst elproduktion i Uppsala, Norrbottens och Hallands län 

Uppsala län, Norrbottens län och Hallands län låg i topp när det gäller elproduktionen i Sverige under 2020. En hög elproduktion finns generellt i län med kärnkraft eller med mycket vattenkraft. Störst vattenkraftsproduktion under 2020 skedde i Norrbottens län som producerade 15 TWh, tätt följt av Västerbotten, Jämtland och Västernorrland som producerade cirka 14 TWh vardera.

Ladda ner statistiken på SCB:s webbplats 

För att se mer, ladda ner kommunal och regional energistatistik avseende år 2020 från SCB:s webbplats. Där visas den el- och fjärrvärmeproduktion samt den slutliga energianvändningen fördelat på el, fjärrvärme och olika bränsleslag som sker i Sveriges län och kommuner. För att skydda uppgiftslämnare är ibland vissa uppgifter prickade, dvs får ej anges av sekretesskäl.  

Kommunal och regional energistatistik 

 

Nyheter