16 nya projekt bidrar till resurs- och energieffektiv bebyggelse

Renovering med 3D-printat återvunnet biomaterial, hållbara energival för husägare och kunskap kring samkörning av elbilsladdning och värmepump. Det handlar några av de nya forskningsprojekten som får stöd inom forsknings- och innovationsprogrammet E2B2 om.

Energifrågan är mer aktuell än någonsin och det finns ett stort behov av att öka takten på energieffektiviseringen inom bland annat bebyggelsen. De 16 nya projekten som får stöd inom E2B2:s sjunde utlysning kommer att bidra till ny kunskap, teknik, processer, tjänster och metoder som ökar takten i omställningen till hållbar energi- och resursanvändning i bebyggelsen.

– Eftersom energi både lagras, produceras, delas och används i byggnader idag har bebyggelsen en viktig roll i att uppnå ökad flexibilitet och robusthet i hela energisystemet. Projekten som nu startar har potential att bidra till omställningen, säger Anna Pettersson, ansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Några av de projekt som får stöd adresserar behovet av ökad flexibilitet i bebyggelsen och att bygga om och nyttja det befintliga småhusbeståndet på nya och mer effektiva sätt. Andra projekt kommer utveckla verktyg som med hjälp av digitalisering, öppna data och AI hjälper fastighetsägare och andra att göra smarta val för energiinvesteringar.

Bland projekten finns också satsningar på att anpassa energisystemen för att ta vara på ny typ av energitillförsel, exempelvis restenergi från mobilbasstationer, eller för ny typ av påfrestning/påverkan, exempelvis när elbilar i allt större utsträckning laddas hemma. Teknisk utveckling är i fokus i flera projekt, till exempel för att utveckla bättre klimatskal och smartare fönster.

16 nya projekt – de fick finansiering i senaste utlysningen, E2B2

Om programmet E2B2

E2B2 - energieffektivt byggande och boende, är Energimyndighetens program för forsknings- och utvecklingsprojekt inom resurs- och energieffektiv byggd miljö. I den senaste utlysningen fick Energimyndigheten in 63 ansökningar.

De 16 projekten som får stöd läggs till de 130 projekt som redan fått finansiering i E2B2:s nuvarande programperiod.

Kontakta oss för mer information

Anna Pettersson, handläggare E2B2, Energimyndigheten
016-544 20 37

Christoffer Tjärnberg, handläggare E2B2, Energimyndigheten
016-544 22 95

Nyheter