Andel förnybar elproduktion och utsläppsintensitet per elområde 2021

Nu publicerar Energimyndigheten siffror för andel förnybar elproduktion och utsläppsintensitet per elområde för producenter av elektrobränslen. Det görs utifrån en beräkningsmetod som finns kopplat till EU:s förnybartdirektiv.  

I EU:s förnybardirektiv och tillhörande delegerade akt, EUR-Lex - 32023R1184 - EN - EUR-Lex (europa.eu), finns det nu en metod för beräkning av andel förnybar elproduktion och utsläppsintensitet per elområde. I Sverige är det Energimyndigheten som ansvarar för att göra uträkningarna. Nu redovisar vi hur det såg ut år 2021.

EUR-Lex - 32023R1184 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

Förnybar elproduktion eller låg utsläppsintensitet från elproduktionen i ett elområde

Om producenter av förnybara elektrobränslen väljer att ta el direkt från elnätet så måste elen i aktuellt elområde klara något av följande kriterier:

  1. Andelen förnybar elproduktion ska vara över 90 procent i elområdet eller
  2. Utsläppsintensiteten ska vara lägre än 18 gCO2ekv/MJ i elområdet och bränsleproducenten behöver då också PPAer.

Om kraven uppfylls så ska det gälla under de fem följande kalenderåren.

Samtliga elområden klarar ett eller båda kraven

Samtliga elområden i Sverige ligger under det satta gränsvärdet för utsläppsintensitet på 18 gCO2ekv/MJ (gram koldioxidekvivalenter per megajoul). När det gäller andel förnybar elproduktion är de två nordligaste elområdena över gränsvärdet på 90 procent.

Andel förnybar elproduktion samt utsläppsintensitet per elområde för 2021 (SE-elområde)

SE1
SE2
SE3
SE4
Andel förnybar el, normalårskorrigerad
215%
302%
30%
34%
Utsläppsintensitet, gCO2eq/MJ
8,0
0,5
5,6
9,2

Anm: Andelen förnybar el beräknas i förhållande till använd el varför den kan överstiga 100 procent.

Utsläppsintensiteten beräknas enligt en metod från EU-kommissionen med fastställda emissionsfaktorer för olika typbränslen och ska därmed inte användas för miljövärdering eller jämföras med den statistik över faktiska utsläpp som Naturvårdsverket publicerar.

Kommande publicering

Energimyndigheten kommer att publicera andel förnybar elproduktion och utsläppsintensitet per elområde en gång per år. Data för 2022 publiceras under hösten 2023. 

Nyheter