COP28: Höjd ambition och nya internationella samarbeten

Under torsdagen började klimattoppmötet COP28 i Dubai. Energimyndigheten deltar i förhandlingarna och i den svenska näringslivsdelegationen.

Årets klimatmöte äger rum i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Från 30 november till 12 december samlas världsledare, forskare, företag och organisationer på FN:s klimatmöte för att förhandla om klimatet, diskutera lösningar och åtgärder och ingå nya samarbeten.

– Om vi ska nå de energi- och klimatpolitiska målen är ett lyckat internationellt samarbete en förutsättning. Energimyndigheten är med på COP dels för att bidra i förhandlingarna, men också för att synliggöra utveckling och framsteg och träffa nya och befintliga samarbetspartners, säger Sandra Lindström, chef på enheten för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.

Historisk inventering av klimatarbetet

Vid årets klimatförhandlingar sker för första gången en ”global stocktake” – en utvärdering av ländernas insatser hittills i förhållande till Parisavtalets långsiktiga mål. Resultatet av utvärderingen ska lägga grunden för ländernas framtida nationella mål.

Energimyndigheten är med i den svenska förhandlingsdelegationen och bidrar med expertkunskap kopplat till global utsläppshandel under Parisavtalet samt teknikutveckling och spridning av klimatvänlig teknik.

Nya internationella samarbeten väntas

Energimyndigheten kommer bland annat finnas på plats i den svenska paviljongen tillsammans med andra svenska myndigheter, organisationer, akademi, företag och politiker.

– Vi samlas för att gemensamt driva på den gröna omställningen. COP28 är ett viktigt forum för att synliggöra det som görs i Sverige inom energi och klimat och för att initiera nya internationella samarbeten, säger Niclas Carlsson, chef på enheten för internationellt affärs- och investeringsfrämjande på Energimyndigheten.

Under COP28 kommer Energimyndigheten lansera flera nya omfattande samarbeten för att snabba på energi- och klimatomställningen och implementeringen av global utsläppshandel under Parisavtalet.

Energimyndigheten arrangerar även Sveriges officiella sidoevent på COP28.

Nyheter