Elintensiva företag har fått 756 miljoner i elkostnadsstöd

876 elintensiva företag i Sverige har sökt stöd för de höga elkostnader som de hade under sista kvartalet 2022. Totalt har 756 miljoner kronor betalats ut.

För att mildra de negativa effekterna av de höga elpriserna som var hösten 2022, beslutade regeringen att dela ut ett särskilt elkostnadsstöd till elintensiva företag. Stödet utformades för att träffa de företag som använder mycket el i sina processer, och som därför har drabbats särskilt hårt av de höga elpriserna.

Energimyndigheten fick uppdraget att hantera stödet och öppnade för ansökningar 6 mars 2023. Ansökningsperioden var satt till sex veckor, men fördubblades för att se till att alla som behövde skulle hinna ansöka i tid och få del av stödet. Totalt kom 876 företag in med ansökningar.

Av de 876 företagen som ansökte var det två tredjedelar som uppfyllde kriterierna och beviljades stöd. Totalt fick de dela på 756 miljoner kronor.

Den största delen av stödet har gått till företag i elområde 2 och 3 och majoriteten av företagen som har fått stöd kommer från tillverkningsindustrin.

Nyheter