Energiåret 2023: mindre turbulent – men inte lugnt

2023 var ett händelserikt år på de globala energimarknaderna, men mindre turbulent än 2022. Året har i hög grad präglats av anpassning till den nya verklighet som uppstått efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Idag publicerar Energimyndigheten sin årskrönika för de olika energimarknaderna. Där ger vi en överblick på året som gått. 

– 2022 var ett mycket turbulent energiår där framför allt kriget i Ukraina och dess efterverkningar medförde stora förändringar på de globala energimarknaderna. I år har energisituationen varit mindre turbulent, men inte lugn. Den viktigaste förändringen har varit den fortsatta utfasningen av Ryssland som energileverantör. Omställningen har medfört stora förändringar för Europas försörjning av fossila bränslen, säger Olle Olsson, analytiker på Energimyndigheten.  

2023 har de nya handelsmönstren börjat sätta sig. De globala energimarknaderna präglas dock fortfarande av betydande osäkerheter, inte minst kopplat till det fortsatt spända geopolitiska läget.

– Jämfört med 2022 måste man säga att 2023 var ett relativt lugnt år på de globala energimarknaderna, men jämfört med de flesta andra år var det mycket händelserikt. Viktiga teman under 2023 har varit lägre energipriser och lägre prisvolatilitet än 2022. På elmarknaden har vi sett ett kraftigt ökat antal timmar med negativa priser, säger Olle Olsson. 

Välkommen att läsa vår årskrönika och prenumerera gärna på våra marknadsbevakningar.

Nyheter