Energimyndigheten skickar fem svenska innovativa företag inom mobilitet till Silicon Valley

Nu står det klart att fem svenska företag ges möjlighet att delta i programmet Berkeley SkyDeck i USA — ett av världens främsta accelerator- och inkubatorprogram. Företagen som deltar är tre start-ups och två småföretag, alla med fokus på mobilitetssektorn.

Mot bakgrund av Kaliforniens ambitiösa klimatmål inom bland annat mobilitet, finns det möjligheter för svenska företag att påverka och göra inträde på denna marknad. Energimyndigheten har därför upphandlat Berkeley SkyDeck att ge stöd till fem svenska företag inom mobilitet för att accelerera sina lösningar på den amerikanska västkusten. Företagen har en innovativ produkt eller lösning inom energiområdet som bidrar till en hållbar omställning inom transportsektorn.

Antagna företag till programmet

Under senvåren 2023 sökte Energimyndigheten svenska företag inom mobilitet, och nu står det klart att fem företag ges möjlighet att delta i SkyDeck. 

+

CommuteSaver

CommuteSaver erbjuder företag en unik databaserad metod för att spåra, mäta och minska sitt CO2-fotavtryck baserat på pendlingsmönster. Efter en provperiod på några veckor sammanställs data och rapporter produceras för både den enskilda användaren och kontoret, samt för eventuella projekt. Dessa rapporter innehåller statistik och rekommendationer för att uppnå hållbar pendling baserat på organisationens mål. Användarna är helt anonymiserade och endast deras resmönster och CO2-fotavtryck samlas in för rapporterna.

CommuteSaver

+

Echandia Marin

Echandia levererar flexibla och skalbara batterisystem för sjöfart. Produkten ämnar till att låta fartygsägare och operatörer övergå från att driva flottor med fossila bränslen till att driva ekonomiskt lönsamma flottor av utsläppsfria fartyg. Echandias batteriplattform är ett robust ESS-system som är utformat och byggt för maritima krav, och passar allt från mindre färjor och arbetsbåtar till stora RoRo- och RoPax-fartyg.

Echandia Marin

+

Elonroad

Elonroad levererar teknik för elvägar med ett matningssystem på marknivå, dvs en väg som förser fordon som färdas på den med elektrisk ström. Produkten är en heltäckande laddningslösning för alla elfordon - kommersiella eller privata, lätta eller tunga, autonoma eller ej, att använda under körning eller när parkerade.

Elonroads systemteknik kan användas för att bygga laddinfrastruktur som elvägar, laddstationer eller snabbladdare vid hållplatser och lastkajer.

Elonroad

+

Emulate Energy

Emulate Energy tillhandahåller en plattform för virtuella batterier. Ett virtuellt batteri fångar upp förändringar i en konsuments elförsörjning och omvandlar dessa fluktuationer och efterfrågeflexibilitet till ett laddat virtuellt batteri.

Varje konsumentenhet som är ansluten till nätet, t.ex. värmepumpar eller laddningsstationer för elfordon, styrs individuellt och överskrider inte den tillgängliga effekten i nätverket. När efterfrågan förändras samlas alla enheter i ett gemensamt virtuellt Emulate-batteri som gör det möjligt att kontrollera efterfrågan. Alla fluktuationer i efterfrågan ses på en aggregerad nivå och kan analyseras, förutsägas och utvärderas.

Det virtuella batteriet Emulate främjar nya sätt att hantera energi i ett elnät, vilket leder till enorma ekonomiska besparingar för samhället som helhet på vår väg mot 100 % förnybar energi. Detta beror på att elnätet kan användas mer effektivt.

Emulate Energy

+

Tructric

Tructric erbjuder ett nytt innovativt koncept för effektiva kombinerade godstransporter. Hållbarheten hos järnväg kombineras med flexibiliteten hos väg - med sömlösa övergångar däremellan.

Kärnan i TRUCTRICs omlastningsteknik är företagets RoRo-lastningskoncept, som bygger på horisontell lastning av semitrailers direkt på platta järnvägsvagnar från sidan, med hjälp av assisterad precisionskörning. Lastningen utförs av en traktor som skjuter trailern från en upphöjd plattform bredvid järnvägsvagnen. Ett körhjälpssystem säkerställer korrekt positionering av släpet under lastningsproceduren baserat på indata från anslutna positionssensorer.

Järnvägsvagnen är utrustad med ett plant lastområde för att ta emot släpet och är vidare utrustad för att stödja och säkra släpet under lastning och transport.

Tructric

Om SkyDeck

SkyDeck är ett företagsacceleratorprogram som drivs genom ett partnerskap mellan University of California Berkelys Haas School of Business, Berkely College of Engineering och Berkely Office of the Vice Chancellor for Research. Energimyndigheten har upphandlat fem platser på programmet som är vikta för svenska företag.

SkyDeck-programmet erbjuder snabbt växande start-ups och småföretag, så kallade ‘scale-ups’, ett stort nätverk av rådgivare, industripartners och ackrediterade investerare. De har lång erfarenhet av att erbjuda stöd i form av skräddarsydd rådgivning, mentorskap, facilitering och introduktioner till finansiering i Sillicon Valley. Företag som har tagit examen från SkyDeck-programmet har en mycket hög sannolikhet att få institutionell finansiering än branschgenomsnittet.

Nyheter