Förtydligande kring processen för Hybrits ansökan om stöd till H2-DR Demonstration plant

Den senaste tiden har det förekommit debatt angående Hybrit-projektet och den ansökan på 4,9 miljarder kronor som bereds hos Energimyndigheten. I debatten figurerar en del oklarheter kring ansökningsprocessen, som Energimyndigheten ser nödvändigt att förtydliga.

IPCEI står för ”Viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse” (Important Projects of Common European Interest). Det är ett EU-regelverk som möjliggör för EU-länder att ge statsstöd för att stödja banbrytande forskning och innovation, inledande industriell användning och uppbyggnad av relevant infrastruktur med ett strategiskt gemensamt europeiskt intresse.

Ansökningsprocessen

Energimyndigheten har sedan 17 december 2020 i uppdrag av regeringen att stödja svenskt deltagande i IPCEI Vätgas.

Uppdrag att stödja svenskt deltagande i ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse med inriktning vätgas

Energimyndighetens roll är att informera och möjliggöra intresseanmälan för IPCEI samt göra ett urval av projekt som bedöms lämpliga att lämna vidare till Europeiska kommissionen. Det är efter sammanställning, granskning och kvalitetssäkring som Energimyndigheten överlämnar projekten till Regeringskansliet för ställningstagande och därefter en eventuell anmälan till Europeiska kommissionen.  

Inom detta uppdrag har Energimyndigheten behandlat en intresseanmälan från Hybrit Development AB. Hybrits projekt H2-DR Demonstration plant ingår i det integrerade IPCEI-projektet Hy2Use, där 35 projekt från 12 länder också ingår. 

Regeringskansliet anmälde projektet till kommissionen 2022-08-26. EU-kommissionen fattade 2022-09-21 beslut om att anmälan godkänts tillsammans med övriga 35 projekt.   

Beslut om stödet

EU-kommissionens godkännande av Hybrits projekt H2-DR innebär att statligt stöd till projektet är tillåtet enligt unionens regler. Enligt regeringsuppdraget om IPCEI Vätgas kan Energimyndigheten fatta beslut om utbetalning av stödet i enlighet med godkännandet från Europeiska kommissionen först efter särskilt uppdrag från regeringen.

Fakta

Regelverket för IPECI syftar till att främja gränsöverskridande forsknings-, utvecklings- och investeringsprojekt av särskild betydelse för europeisk utveckling där offentligt stöd är nödvändigt för att hantera viktiga marknadsmisslyckanden, systemfel och samhällsutmaningar som inte kan åtgärdas på annat sätt. Samtidigt säkerställer dessa projekt att investeringarna gagnar EU:s ekonomi i stort och att konkurrensen inte snedvrids. Den ansökan från Hybrit som nu hanteras är under IPCEI Vätgas Hy2Use.

Nyheter