Gemensam målbild och prioriteringar krävs för att klara storskalig elektrifiering av samhället

Elektrifieringen är en förutsättning för att nå fossilfrihet och konkurrenskraft i många sektorer och branscher. För att möta det ökade behovet av el krävs en omfattande utbyggnad av elsystemet. I en ny rapport kartlägger Energimyndigheten möjligheterna - men också de hinder som behöver röjas.

Rapporten Utvecklingsvägar för elproduktion analyserar olika utvecklingsvägar för utbyggnad av de fossilfria kraftslagen till 2050. Analysen visar att det finns flera möjliga vägar framåt för elproduktionen, beroende på vilka förutsättningar som råder.

– Förutsättningarna påverkas av olika prioriteringar som behöver göras - en del på bekostnad av andra samhällsmål eller intressen. Vad som 2050 definieras som ett ekologiskt hållbart, leveranssäkert och konkurrenskraftigt energisystem kommer att vara resultatet av en lång rad beslut och val som behöver tas i närtid, säger Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör.

Bättre förutsägbarhet

Långsiktighet i styrning och målsättning är en av förutsättningarna som krävs för att klara en storskalig utbyggnad av elproduktionen. Det skapar bättre förutsägbarhet för investerare och är framför allt viktigt för kapitaltunga investeringar med långa ledtider, som exempelvis kärnkraft.

– Vi behöver nu samlas runt en gemensam målbild på alla nivåer av och mellan de flesta aktörer i samhället. Omställningen handlar om möjligheter och kommer att ge många nyttor men också nya kostnader i delar av samhället. Har vi modet att inse det har vi mycket bättre förutsättningar för en saklig dialog om avvägningar som behöver göras mellan olika intressen, säger Robert Andrén.

Syftet med rapporten är inte att ge svar på hur elsystemet kommer att se ut 2050 – analysen utforskar i stället innebörd och konsekvenser av utveckling i fyra olika scenarier. Storskaligheten i omställningen gör att fler gemensamma utmaningar än skillnader kan identifieras, oavsett utvecklingsväg.

En av utmaningarna är behovet av ändamålsenliga regelverk och processer. Utbyggnaden av elproduktion och tillhörande infrastruktur kräver ett regelverk som tolererar förändring och påverkan, samt processer som ger kortare ledtider.

– Miljöbalken trädde i kraft under en tid med låg investeringstakt i industri och infrastruktur och är till stor del inriktad på bevarande. Det finns behov av att utveckla processer och lagstiftning för kraftslag där ingen eller liten utbyggnad skett i närtid, som till exempel kärnkraft och havsbaserad vindkraft, säger Fredrik Svartengren, chef för enheten elproduktion och samhälle.

Drivkrafter och förutsättningar för en storskalig utbyggnad av elproduktionen

Drivkrafter och förutsättningar för en storskalig utbyggnad av elproduktionen. Illustration: Energimyndigheten 

+

Sju behovs- och åtgärdsområden som presenteras i rapporten

  • Komplexa förändringar och storskaliga investeringar kräver långsiktiga spelregler och förutsägbarhet.
  • Välfungerande marknader och incitament är en grundförutsättning för en hållbar elförsörjning.
  • Regelverk kan behöva ses över för att möjliggöra en storskalig utbyggnad.
  • Förbättrat kunskapsläge och information kan bidra till underlag och förståelse.
  • Lokal förankring, acceptans och samexistens är avgörande för att lösa målkonflikter.
  • En effektiv koordinering och samverkan kan möjliggöra snabbare processer.
  • Kompetens- och resursförsörjning är avgörande i framtiden.

Nyheter