Goda förutsättningar för en hållbar batterivärdekedja i Norden

Hur ser den nordiska framtiden inom batteriområdet ut? I en ny rapport presenteras utmaningar och möjligheter för nordiska företag inom batteriekosystemet.

Energimyndigheten har tillsammans med Business Sweden, Innovasjon Norge och Business Finland tagit fram en ny rapport som beskriver det nordiska batteriekosystemet.

Norden kan konkurrera globalt

Tillgången på batterier är avgörande för omställningen till ett hållbart energisystem. Behoven ökar i takt med att transporter elektrifieras och lagringskapacitet för elnät blir allt viktigare. I dag domineras marknaden för batterier av ett fåtal asiatiska leverantörer, men de nordiska länderna bedöms ha stora möjligheter att bidra till en hållbar batterivärdekedja – bland annat genom goda tillgångar på grön energi, starka industriella traditioner, rika mineraltillgångar och innovativa tankesätt.

– Sverige har goda förutsättningar för att bli en del i ett starkt nordiskt ekosystem för batterier. Men det finns många utmaningar och den globala konkurrensen om tillverkning, kompetens och råvaror blir alltmer intensiv, säger Göran Stegrin, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Samarbete avgörande

Om Sverige och Norden ska lyckas ta vara på de möjligheter som finns här och nu, är samarbete mellan länderna avgörande.

– Vi har mycket att vinna på att samverka med våra grannar. Om vi jobbar tillsammans kan Norden bli ett globalt kraftcentrum för batteriutveckling och tillverkning, fortsätter Göran Stegrin.

Det finns tre särskilt avgörande områden där insatser kommer att krävas om detta ska lyckas, enligt rapporten:

  • kompetensförsörjning
  • säker tillgång till stabil, icke-fossil och billig energi
  • gemensamma främjandeaktiviteter inom Norden

Om rapporten

Rapporten är en uppdatering av en studie från 2021 och är baserad på djupintervjuer med 40 ledande företag inom batterivärdekedjan i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island samt tidigare analyser, rapporter och marknadsinformation.

Rapporten The Nordic Battery Value Chain (Business Sweden)

Nyheter