IEA anordnar internationell konferens om värmepumpar

Jobbar du inom värmepumps- eller kylbranschen och vill ligga i framkant vad gäller den senaste teknikutvecklingen? Då ska du inte missa den internationella konferensen Heat Pumps – Resilient and efficient som anordnas av den internationella energimyndigheten IEA.

Den 15–18 maj är det dags för IEA:s internationella konferens om värmepumpar som gått av stapeln var tredje år sedan 1983. Konferensen som blir den 14:e i ordningen äger rum i Chicago USA, men det finns även möjlighet att delta digitalt.

Konferensen anordnas inom ramen för TCP Heat Pumps som är ett av 40 tekniska samarbeten, så kallade Technology Collaboration Program (TCP), som IEA:s medlemsländer samarbetar inom. Sverige deltar sen flera år tillbaka, genom Energimyndigheten, i TCP Heat Pumps, och medverkar i ett flertal seminarier och workshops under konferensen.

– Konferensen erbjuder en unik mötesplats där framsteg och utsikter inom teknik, tillämpningar och marknader för värmepumpar, luftkonditionering och kylsystem för såväl bostäder, stadsdelar som industrier delas, säger Emina Pasic som ansvarar för IEA värmepumpar hos Energimyndigheten.

Förhoppningen är att svenska berörda branschaktörer ska kunna ta del av konferensens antingen på plats eller digitalt.

Axplock från programmet

  • Markets and Policy in Europe, Caroline Haglund Stignor, RISE.
  • Heat Pumps in nZEB buildings and Positive Energy Districts and field measurements, Emina Pasic, Energimyndigheten.
  • Industrial Heat Pumps and waste heat, Dr. Michael Leuermann, AIT Austrian Institute of Technology GmbH.
  • Heat Pumps integrated with thermal energy storages, Maurizio Pieve, PhD ENEA.

Detaljerat konferensprogram (engelska), pdf

Om konferensen "Heat Pumps – Resilient and Efficient"

Datum: 15–18 maj, 2023
Plats: Renaissance Chicago Downtown Hotel, Chicago, USA eller digital

Information och anmälan hos hpc2023.org

 

Om IEA HPC

Sverige har, genom Energimyndigheten, deltagit IEA:s samarbete för värmepumpar (IEA HPC) sedan 1978. Sverige är också värd för sekretariatet för IEA HPC som ligger på RISE.

I samarbetet ingår 18 andra länder och fokuset ligger på forsknings- och innovationsinsatser för att utveckla effektiva värmepumpstekniker. Syftet är att påskynda energiomställningen och att belysa värmepumpsteknikens roll för att uppnå ett säkert, prisvärt, effektivt och koldioxidsnålt energisystem.

IEA HPC stödjer alla aktörer som kan spela en roll i implementeringen av värmepumpstekniker, inklusive forskare, ingenjörer, tillverkare, installatörer, utrustningsanvändare och energipolitiska beslutsfattare inom allmännyttiga företag, regeringskontor och andra organisationer.

Heat Pumping Technologies

Ny rapporten ger en prognos för värmepumpsteknikens framtid

Samarbetet IEA HPC har bidragit till en rapport om värmepumpsteknik som nyligen publicerats inom IEA:s årliga publikation World Energy Outlook.

Rapporten ger en prognos för värmepumpsteknikens framtid och identifierar viktiga möjligheter att påskynda dess implementering. Den belyser också hinder och politiska lösningar, samt undersöker konsekvenserna av en påskyndad implementering av värmepumpar och vilka effekter det har för världens energisäkerhet och möjlighet att bekämpa klimatförändringarna.

The Future of Heat Pumps, pdf

Nyheter