Kvartsmätning för anläggningar i icke koncessionspliktigt nät

Från 1 november 2023 ska elproducenter i icke koncessionspliktigt nät (IKN) mäta mängden inmatad el varje kvart i stället för varje timme.

Regeringen har beslutat om ändringar i förordningen (2010:853) om ursprungsgarantier för el och förordningen (2011:1480) om elcertifikat.

Energimyndigheten kommer att ta fram ändringsföreskrifter om ursprungsgarantier samt elcertifikat som beräknas träda i kraft i början av 2024. Trots motsägelser i nu gällande föreskrifter ska mätvärden för varje kvart rapporteras till Energimyndigheten från den 1 november 2023 i enlighet med överordnade förordningar. En övergångsbestämmelse kommer dock gälla fram till 31 december 2024, som innebär att mätning av mängden inmatad el även får göras per timme.

Förordning om ändring i förordningen (2010:853) om ursprungsgarantier för el, Svensk författningssamling

Förordning om ändring i förordningen (2011:1480) om elcertifikat, Svensk författningssamling

Teknisk EDIEL-anvisning vid 15-minuters rapportering

Se exempel 3d i dokumentet. 

EDIEL-anvisning (pdf)

Strukturrapport publiceras så snart som möjligt

I strukturrapporten på plattformen för kontoföring av elcertifikat och ursprungsgarantier, Cesar, visas alla elproduktionsanläggningar som är godkända för att få elcertifikat eller ursprungsgarantier. På grund av plattformsbytet är strukturrapporten under omarbetning och kommer att publiceras så snart som möjligt. Beroende på hur länge strukturrapporten är otillgänglig kan information om nya anläggningar komma att kommuniceras på annat sätt än via strukturrapporten.

Nyheter