Myndigheter lyfter behovet av en lägesbild för att följa utvecklingen på batteriområdet

Batterier är en central och avgörande del i elektrifieringen och utvecklingen av fossilfria energisystem. 

För att Sverige ska kunna bidra till en hållbar europeisk värdekedja för batterier är en gemensam lägesbild för att följa utvecklingen och fortsatt samverkan mellan aktörer på batteriområdet avgörande.

Det finns både möjligheter och utmaningar i utvecklingen av Sveriges delar av en hållbar europeisk batterivärdekedja. Sverige har flera styrkeområden som ger oss stora möjligheter att bli en ledande batterination. Energimyndigheten, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Naturvårdsverket redovisar regeringsuppdraget ”Utveckla samverkan för Sveriges delar av en hållbar europeisk batterivärdekedja”. 

– Sverige behöver skyndsamt växla upp insatserna inom akademi och näringsliv för att möta utmaningarna med hållbarhetsaspekter, kompetens- och materialförsörjning. Aktörer som verkar på batteriområdet behöver också öka sin samverkan och samhandling för att Sverige ska lyckas bidra till en hållbar värdekedja, säger Peter Engdahl, avdelningschef för forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten. 

Lägesbild ger en grund för dialog och handling 

Myndigheterna har inom ramen för uppdraget arbetat fram en metod för att kunna ta fram gemensamma lägesbeskrivningar som följer utvecklingen inom batteriområdet. 

– Utvecklingen på området går fort och konkurrensen är hög, för att ta rätt beslut och agera i takt med utvecklingen behövs en gemensam bild över var vi befinner oss. En gemensam lägesbeskrivning är en viktig grund för dialog mellan aktörer och beslutsfattare och möjliggör ökad handling, säger Anna Lock, utredare på Energimyndigheten.  

Metoden för den gemensamma lägesbilden är en styrkortsmetod. Styrkortet består av ett antal perspektiv och tillhörande indikatorer som kan användas för att följa upp och utvärdera Sveriges del av batterivärdekedjan.  

– Baserat på de behov vi tre myndigheter har identifierat skulle vi önska att regeringen beslutar om ett nytt uppdrag så att Energimyndigheten kan fortsätta samverka, ta fram och publicera lägesbeskrivningar, säger Anna Lock. 

Myndigheter och aktörer behöver fortsätta samverka 

Myndigheterna har också identifierat att fortsatt samverkan mellan myndigheter och aktörer på batteriområdet är avgörande för att utvecklingen på batteriområdet ska gå i rätt riktning. Energimyndigheten, SGU och Naturvårdsverket avser att fortsätta samverka inom ramen för befintliga och nya uppdrag. Dialogen med andra berörda aktörer kan bland annat utvecklas inom ramen för den batteriarena som håller på att etableras. 

 

 

Nyheter