New York söker svenska lösningar inom värme och kyla

Svensk teknik inom värme och kyla kan hjälpa fastighetsägare i New York. Nu kan svenska företag söka till Empire Technology Prize som har 10 miljoner dollar i potten och bidra till New Yorks klimatomställning.

Empire Technology Prize (ETP) är en teknologiutmaning där staten New York och dess fastighetssektor tillsammans söker lösningar som i stor skala kan bidra till att lösa statens utmaningar inom värme och kyla. Priset administreras av organisationen Clean Fight och Rocky Mountain Institute (RMI). Den totala finansieringen för utmaningen är 10 miljoner USD. Sista ansökningsdag är 22 mars.

Empire Technology Prize

Energimyndigheten har arbetat aktivt på New Yorks marknad sedan 2022 för att främja svenska energieffektiviseringslösningar som snabbt kan implementeras. Vi arbetar även för att sprida kunskap från Sverige inom större systemlösningar så som fjärrvärme, värmepumpar och geoenergi. Svenska lösningar har stor trovärdighet, och svenska företag har erfarenhet som efterfrågas på marknaden.

Med bakgrund av detta och stark svensk erfarenhet inom värme och kyla, har Energimyndigheten blivit inbjuden att bli Outreach Partner till Empire Technology Prize (ETP) i New York.

Hur ansöker man?

Ansökningsprocessen innehåller flera steg. 22 januari hålls ett webbinarium där intresserade företag har möjlighet att ställa frågor och få ytterligare information kring The Empire Technology Prize.

Efter att ansökan stängs kommer max sju finalister att utses i juni 2024. Dessa finalister kommer sedan att under ett år utveckla sina lösningar för marknaden. Utvalda finalister får initialt 250,000 USD för arbetet.

Finalisterna har sedan under året möjlighet att ta del av ytterligare 750,000 USD om de möter vissa utvecklingströsklar. Slutligen är 2 miljoner USD avsatta för att kompensera kostnader för pilot och demo för fastighetspartners och finalisterna i projektet.

Lösningar som efterfrågas

  1. Centraliserade värmepumpar som genererar ånga (219F/104C) eller högtempererat varmvatten (180F/82C)
  2. Distributionslösningar som förenklar implementering av centraliserad lågtemperatur värmepumar (≤120F/49C), utan att behöva ta bort existerande distributionssystem.

Exempel på lösningar som kan vara relevanta, tekniska dokument och ansökningsinstruktioner finns på Empire Technology Prize hemsida.

Focus areas: Technical challenges and insight (på engelska)

Tidplan:

22 januari kl 13.00: Webbinarium med Energimyndigheten och Clean Fight där intresserade kan delta och ställa frågor

Anmäl dig till webbinariet (på engelska)

23 februari: Deadline för inlämning av abstract.Valfri inlämning, men där feedback erbjuds.

15 mars: Deadline för företag att registrera ”Intent to apply”

22 mars: Deadline för ansökan

Juni: Finalister presenteras

September 2025: Vinnare utses i en ceremoni

Nyheter