Nordforsk utlyser medel för grön omställning i ett nordiskt-baltiskt initiativ

Nu kan svenska forskare söka medel för forskningsprojekt i samarbete med andra länder inom Norden och Baltikum. Fokus för den nya utlysningen från Nordforsk är ökad förståelse och stärkt medborgarengagemang i den gröna omställningen.

För att nå framgång i den gröna omställningen är ny och forskningsbaserad kunskap av största vikt. Green Transition, som är utlysningens namn, ska bidra till ett ökat lärande mellan Norden och Baltikum genom att visa på flera perspektiv och goda exempel på hur medborgare kan engageras i energiomställningen.

I utlysningen ligger fokus på tre teman som alla är viktiga i arbetet för en rättvis grön omställning:

  • Nya insikter om energieffektiva, motståndskraftiga och hållbara livsmedelssystem.
  • Vikten av att inkludera genusperspektiv i den gröna omställningen, för att den ska vara rättvis, effektiv och hållbar över tid.
  • Demokratiskt engagemang och medborgares involvering i den gröna omställningen.

Vem kan delta i utlysningen?

Forskare i Danmark, Finland, Island, Litauen, Norge och Sverige som är knutna till en godkänd medelsförvaltare (exempelvis universitet och forskningsinstitutioner) kan söka i utlysningen.

Forskningsprojektet ska inkludera partners från forskningsutförande organisationer i tre av de länder som anges ovan, varav minst två måste vara nordiska. Nordiskt-baltiska samarbeten uppmuntras.

Värdinstitutionen (projektägaren) för forskningsprojektet måste också vara baserad i ett av de länder som anges ovan.

Varje ansökan måste skickas in till endast ett av temaområdena i utlysningen.

Så mycket stöd kan du få

Utlysningen omfattar cirka 142 miljoner kronor och högsta möjliga stöd per projekt är 15 miljoner norska kronor. Ansökan görs hos Nordforsk. Energimyndigheten deltar som finansiär och av projekt med svenska projektparter.

Sista datum för ansökan

Sök senast 29 november 2023 klockan 14.00.

Mer information om utlysningen och ansökan finns hos Nordforsk.

Nyheter