Ny statistik: Elanvändningen i bostäder har minskat

Elanvändningen i bostäder minskade i samtliga elområden under 2022 jämfört med de senaste fem åren. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Energimyndigheten följer varje månad upp elanvändningen i Sverige. Uppföljningarna har visat en ökning av elanvändningen i SE1och en minskning i övriga elområden. Den slutgiltiga årsstatistken visar även inom vilka användarkategorier i respektive elområde som förändringarna har skett.

Största minskningen är eluppvärmda bostäder

För bostäder har de största minskningarna procentuellt skett i SE4 följt av SE3 och SE2. Även en knapp minskning syns i SE1. Det är också i SE4 och SE3 som elpriserna har varit som högst och andelen kunder med rörliga avtal eller timprisavtal är störst.

–  Småhus som förbrukar över 10 000 kWh har stått för den största minskningen när det gäller bostäder. Det är mest troligt småhus med någon from av elvärme där det finns stor potential att spara genom att sänka inomhustemperaturen, använda mindre varmvatten och installera värmepumpar eller andra energieffektiviserande åtgärder, säger Lars Nilsson, analytiker på Energimyndigheten.

Statistiken visar även att industrin har ökat elanvändningen i SE1 men minskat i övriga elområden.

– Det är tydligt att informations- och kommunikationsverksamhet som inkluderar datacenter har ökat elanvändningen kraftigt och då nästan uteslutande i SE1, säger Lars Nilsson. 

Förändring av elanvändningen 2022 jämfört med de senaste 5 åren för olika elområden och användarkategorier i procent

Elanvändning i procent.svg

Klicka på bilden för att förstora den.

Total elanvändning
Bostäder
Industrin
Övrigt (inkl kommunikations- och informationsverksamhet)
Hela Sverige
-4%
-8%
-6%
2%
SE1
8%
-2%
3%
28%
SE2
-8%
-7%
-13%
1%
SE3
-3%
-8%
-4%
1%
SE4
-7%
-9%
-10%
-3%

 

I den officiella statistiken finns en detaljerad redovisning av elanvändningen på elområden och olika användarkategorier.

Förtydligande: Bostäder i statistiken innebär småhus, flerbostadshus och fritidshus

Nyheter