Nya metoder behövs för att följa digitaliseringens energianvändning

Energianvändningen i digitala system och datacenter ökar både globalt och i Sverige, en trend som väntas fortsätta i takt med samhällets digitalisering. Energimyndigheten konstaterar i en ny rapport att statistik, som på ett bra sätt kan visa utvecklingen, saknas och att nya metoder behöver utvecklas.

Energimyndigheten har på regeringens uppdrag utrett metoder för att följa digitaliseringens energianvändning och publicerar nu rapporten ”Energianvändning i digitala system, datacenter och kryptovaluta - Förstudie om nuläge, metoder och statistik för att följa utvecklingen”. Inom ramen för uppdraget har även två underlagsrapporter tagits fram av RISE som behandlar energianvändningen i datacenter och för brytning av kryptovaluta.

Digitaliseringen är viktig för energiomställningen

Digitaliseringen av samhället och energisystemet är en viktig pusselbit för den energiomställning som nu sker i Sverige. Den skapar nya möjligheter för ett effektivare och mer flexibelt energisystem.

Digital infrastruktur och digitala system, till exempel datacenter och kryptobrytning (för att utvinna kryptovaluta) är elintensiva. RISE bedömer att elanvändningen i datacenter i Sverige beräknas uppgå till 2,8–3,2 TWh under 2022 (kryptobrytning ej inräknat). Elanvändningen för utvinning av kryptovaluta beräknas ensamt uppgå till 1–1,5 TWh 2022 vilket utgör cirka 1 procent av Sveriges totala elanvändning.

Behov av bättre statistik och kunskap

Det finns ett stort behov av att följa utvecklingen av energianvändningen för digital infrastruktur, digitala system och datacenter. Energianvändningen är spridd över alla sektorer och sättet för att samla in energistatistik behöver utvecklas.

– Det är eftersträvansvärt att olika länder mäter och följer digitaliseringens energianvändning på samma sätt. Vi bevakar därför vad som händer på EU-nivå när vi fortsätter arbetet mot att ta fram statistik om datacenter. Den här rapporten är ett första steg mot bättre statistik och kunskap, säger Katarina Näslund, analytiker på Energimyndigheten

Under 2023 kommer det reviderade direktivet om energieffektivitet beslutas med nya rapporteringskrav för datacenter. Det kommer också krav i EU:s energistatistikförordning. Krav som kan ge vägledning till fortsatt metodutveckling.

Ladda ner rapporten

Energianvändning i digitala system, datacenter och kryptovaluta 

Underlagsrapporter från RISE

Energianvändning för utvinning av kryptovaluta (pdf)

Energianvändning i datacenter och digitala system (pdf)

Nyheter