Ökat intresse i Indien för grön teknik ger stora möjligheter för svenska företag

Intresset var stort när åtta svenska företag visade sin gröna teknik för indiska bolagsrepresentanter, investerare och lokala tjänstemän. Nu finns chansen för fler företag att få visa sina lösningar i Indien.

Bilden visar en bro i Mumbai

Intresseanmälan till Energimyndighetens program India Sweden Innovations’ Accelerator Programme (ISIA) är nu öppen för programstart till hösten 2023.

Inom Energimyndighetens program India Sweden Innovations’ Accelerator Programme (ISIA), arrangerars delegationsresor till Indien. Mellan 17–25 april ledde Energimyndigheten, årets första delegationsresa med svenska företag till Indien. Delegationen genomfördes i samarbete med Business Sweden och Confederation of Indian Industry.

Att intresset för grön teknik har ökat i Indien är märkbart. Dinesh Ghai, huvudrådgivare vid Confederation of Indian Industry, har jobbat med att implementera Energimyndighetens program i mer än tio år:

– Grön omställning och energiförsörjning har de senaste åren seglat upp som toppfrågor inom det indiska näringslivet. Ökade bränslekostnader och skärpta exportregler från både indiskt och europeiskt håll har varit några av drivkrafterna bakom detta. Men framför allt är det en starkare insikt om, att genom att bemöta dessa utmaningar så kan Indien bli globalt konkurrenskraftigt.

Stort intresse för svenska företag

Energimyndighetens satsning på den indiska marknaden, India Sweden Innovations’ Accelerator Programme (ISIA), har fokus på att stärka export-och investeringsmöjligheter mellan Sverige och Indien. Aqua Robur är ett av företagen som gjorde sin första resa inom programmet:

– En fantastiskt välorganiserad delegation som gav mig och mitt företag möjligheten att få en inblick i den indiska marknaden och dess enorma potential. Vi fick dessutom många leads som kan leda till affärer på såväl kort som lång sikt, säger Johan Stigsson, försäljning och affärsutveckling på Aqua Robur.

Delegationsresan hade en intensiv agenda och intresset för att träffa de svenska företagen var mycket stort. Bland annat innehöll delegationsresan:

  • Två workshops inklusive matchmaking sessioner i Chennai och Ahmedabad – totalt deltog fler än 60 indiska företag. Resultatet blev runt 65 förfrågningar till de svenska företagen.
  • En workshop på Sveriges ambassad i Delhi med indiska storbolag kring byggnadskonstruktion och vägarbete. Workshopen leddes av Sveriges infrastrukturminister Andreas Carlson.
  • En session kring gröna byggnader med indiska konsulter i Delhi.
  • Fler än 50 individuella kundmöten runt om i landet, bland annat i Chennai, Bangalore, Hyderabad, Mumbai, Delhi, Pune, Vadodara och Ahmedabad, vilket resulterat i 35 högpotentiella affärsmöjligheter.

Nu söker vi fler företag

Nu är intresseanmälan öppen för programstart till hösten 2023. Välkommen med er ansökan senast 30 juni via vår utlysning.

Export-och investeringsmöjligheter i Indien för svenska företag med energirelaterade lösning

Nyheter