Stor potential inom vätgas i Norden

Hur kan de nordiska länderna samarbeta inom vätgasområdet? Energimyndigheten presenterar nu en studie som undersöker affärsmöjligheterna inom vätgas.

Studien visar att Norden har en unik möjlighet att positionera sig som en innovativ och koldioxidsnål affärspartner på den globala vätgasarenan. Det finns ett antal parametrar som identifierats som avgörande för att de nordiska länderna kan spela en nyckelroll i vätgasens värdekedja:

  • Fossilfria kraftsystem
  • Vätgas med låga koldioxidutsläpp
  • Tillgång till biogent kol
  • Ledande ekosystem för energi, industri och mobilitet
  • Ledande inom hållbarhet och pionjärer inom innovation
  • Gynnsamt affärsklimat, stabilt samhälle, samarbetskultur

– Vi valde att titta på vätgasvärdekedjan ur ett nordiskt perspektiv för att hitta synergier och undersöka hur Sverige kan bli en del av den internationella vätgasvärdekedjan. De nordiska länderna är starka inom olika områden och om vi arbetar tillsammans kan vi skapa ett starkare erbjudande, säger Said Abdu, affärsutvecklare på Energimyndigheten. 

Viktiga områden för utveckling

Studien bygger på djupintervjuer med cirka 35 representanter från branschaktörer inom alla delar av värdekedjan i Sverige, Finland och Norge samt research om utvecklingen på globala, europeiska och nordiska marknader. För att Norden ska kunna ta en ledande position finns det behov av att bygga ut det koldioxidsnåla vätgasutbudet, göra Norden till en global testbädd och aktivt fokusera på export- och investeringsfrämjande, enligt studien.

Mer information om studien

Studien Nordic Hydrogen Industry Report initierades av Energimyndigheten tillsammans med Business Sweden, Innovasjon Norje och Business Finland. Syftet är att utforska möjligheterna med ekosystemet för vätgas i Norden och fungera som en språngbräda för diskussioner om framtida affärssatsningar.

Energimyndighetens arbete med vätgas

Energimyndigheten har i uppdrag att samordna arbetet med vätgas i Sverige. Tillsammans med berörda intressenter ska vi hitta sätt att undanröja hinder för utveckling och genomförande av vätgasprojekt, samt analysera hur vätgasens värdekedja kan utvecklas i synergi med elsystemet och energisystemet som helhet.

Nyheter