Stort intresse för ny satsning inom investeringsfrämjande

I vår Investeringsaccelerator får företag hjälp att förbättra sin investeringsberedskap. Programmet rivstartar med att företagen träffar investerare i Köpenhamn.

Tillväxtföretag i en expansiv fas behöver finansiering för att kunna växa och utvecklas. Att förbättra investeringsberedskapen och skapa goda förutsättningar för att möta investerare och tillgången till finansiering är därför centralt. Detta program ska stötta svenska företag i sin process att närma sig internationella investerare.

Totalt sökte 76 företag om att få delta i den nya investeringsacceleratorn. Efter ett omfattande urvalsarbete har åtta företag valts ut. Programmet startar med en kick-off för företagen den 9 oktober i Köpenhamn där de kommer att träffa cirka 40 internationella investerare.

– Vi såg ett gap mellan svenska tillväxtföretag och internationella investerare och har skapat en satsning där vi stödjer företagen i sin internationella kapitalanskaffningsprocess. Med rekordmånga sökande verkar vi ha träffat rätt och ser nu fram emot att påbörja arbetet med företagen, säger Sara Persson, affärsutvecklare på Energimyndigheten.

Efter det första mötet med investerare i Köpenhamn fortsätter arbetet med att öka respektive företags ‘investment readiness’ samt att matcha dem med investerare.

Antagna företag

Företagen som antagits till den första omgången av programmet har lösningar som spänner från ny teknik för förpackningar och vågenergisystem till vindkraftverk i trä och banbrytande energilagring.

+

Candela Technology AB

Candelas eldrivna fartyg använder 90 procent mindre energi än konventionella fartyg tack vare en ny bärplansteknik, som möjliggör snabba fossilfria sjöresor till mycket låg kostnad. Bärplansteknologin ger inga svall och minskar sjösjuka.

Candela

+

CorPower Ocean AB

CorPower Ocean ger högeffektiv vågenergiteknik som möjliggör tillförlitlig och kostnadseffektiv skörd av el från havsvågor. Deras innovationer är inspirerade av pumpprincipen i det mänskliga hjärtat. Havsenergi ger stabilitet till den rena energimixen, vilket påskyndar övergången till koldioxidfri energi.

CorPower Ocean AB

+

Epishine AB

Epishine erbjuder ett smartare sätt att strömförsörja elektronik. Teknologi skördar vanligt inomhusljus för att driva små elektronikprodukter vilket gör kablar engångsbatterier och onödigt underhåll till något som hör till det förflutna.

Framtidens storskaliga energilösningar kommer att printas. Med tunna flexibla lätthanterliga solceller producerade i skala kan vilken yta som helst - stor eller liten - som vidrörs av ljus skörda energi.

Epishine AB

+

Ligna Energy AB

Ligna Energy utvecklar, tillverkar och marknadsför unikt hållbara energilager - en avgörande faktor för hållbara produkter och ett hållbart energisystem. Fokus ligger på självförsörjande elektronik.

Produkten S-power är anpassad som mellanlager av energi skördat från till exempel ljus och radiovågor. Detta innebär att primärbatterier eller laddningsbara litiumbatterier inte behövs. Ligna Energys teknik bygger på automatiseringsbar "rulle-till-rulle" tillverkning med tillgängliga material, vilket innebär att produktion kan ske lönsamt i Sverige.

Ligna Energy AB

+

Modvion AB

Modvion utvecklar krävande vindkraftstorn av laminerat trä – naturens kolfiber. Träkonstruktioner möjliggör radikala utsläppsminskningar genom att ersätta utsläppstunga material som stål och betong. Tack vare deras patenterade modulsystem har Modvion kunnat utveckla kostnadseffektiva vindkraftstorn och effektivare transporter för installationer av höga torn.

Modvion AB

+

Orbital Systems AB

Orbital är ett prisbelönt vattenteknikföretag, grundat 2012 efter ett samarbetsprojekt mellan NASA och Lunds Tekniska Högskola. Orbital leder ett paradigmskifte i daglig vattenanvändning som utgör stor del av energiförbrukningen i samhället.

Genom sin produktportfölj möjliggör Orbital avsevärda vatten- och energibesparingar samtidigt som tekniken möjliggör en förstklassig användarupplevelse. Företagets 150 patent och patentansökningar har en stor marknadspotential över hela världen.

Orbital Systems AB

+

Raymond Solar AB

Raymonds är ett snabbväxande innovativt företag som utvecklat det världsledande, patentgodkända, prisbelönande solcellstaket Smart Solar Roof som revolutionerar tre branscher:

  • Solcellsbranschen – från oestetiska utanpåliggande solceller till estetiska högeffektiva (233W/m2 vs Tesla 143W/m2) solcellstak i valfri färgkulör.
  • Takbranschen – från dyra betongtegeltak med hög CO2 påverkan till självförsörjande solcellstak med 85% lägre CO2 avtryck.
  • Installationsbranschen – manuella tidsödande (1-2veckor) solcells installationer med tunga lyft och dålig arbetsmiljö till fabrikstillverkade solcellstak med installation på 1 dag.

Raymond Solar AB

+

Yangi AB

Yangi utvecklar och erbjuder en banbrytande teknik för förpackningar baserade på cellulosa, vilket möjliggör ersättning av styva plastförpackningar i stor skala. Med sin unika teknologi och den nyligen lanserade industriella produktionsplattformen Cellera, adresserar Yangi det akuta behovet hos varumärkesägare och förpackningsproducenter för mer hållbara förpackningslösningar. Yangis teknik möjliggör resurseffektiv produktion med betydligt kortare cykeltider.

Yangi AB

 

Nyheter