Vad har jämställdhet med energiomställningen att göra?

En energiomställning utan att beakta jämställdhet är inte en hållbar omställning. Det finns flera skäl till det.

Ett skäl är att en ojämställd energisektor innebär att vi riskerar att gå miste om inte bara värdefull, utan också nödvändig kompetens i samhällsutvecklingen. Det innebär också att andra sätt och infallsvinklar att möta utmaningar och hitta lösningar, som skulle kunna öka våra möjligheter att nå de politiska energi- och klimatmålen, går förlorade.  

Ett annat skäl är att kvinnor och män bidrar olika mycket till utsläpp av växthusgaser genom olika konsumtionsmönster och livsstilsval. Åtgärder för att minska energianvändningen i hushåll får olika konsekvenser för män och kvinnor utifrån de generellt olika roller och ansvar som finns i hushållsarbetet.   Energimyndigheten har under de senaste åren arbetat aktivt och målmedvetet för en mer jämställd energisektor och är en del av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter. Vi arbetar även för ökad likabehandling internt på Energimyndigheten.

Här följer några saker som vi arbetar med:  

Ökad jämställdhet i vår finansiering av forskning, innovation och affärsutveckling
Under 2022 har genus- och jämställdhetsaspekter införts i utbildningsmaterialet som Energimyndigheternas expertbedömare av ansökningar ska genomgå. Det går nu i Energimyndighetens rapportgenerator tydligt att följa fördelningen mellan kvinnliga och manliga sökande samt om något av könen missgynnats vid fördelningen av medel.                           

Bättre kunskap om kvinnors och mäns användning av hushållsel
I en kommande studie ska elanvändningen i ett antal hushåll mätas upp, för att se hur elanvändningen fördelar sig på både sammansättning av hushåll och typ av apparater i de olika hushållen. Genom kompletterande beteendestudier går det dessutom att bättre förstå varför hushållen använder sina apparater som de gör och vilken betydelse hushållens sammansättning har. Däri ingår även möjligheten att mäns och kvinnors elanvändning kan skilja sig åt.  

Synliggör kvinnor i energisektorn
Kvinnor synliggörs inom energisektorn bland annat genom att vi ser till att vår representation är jämställd, att vi har en inkluderande kommunikation och genom att ge stöd till föreningen Kraftkvinnorna som lyfter kvinnliga förebilder.  

Följer upp könsfördelningen inom energisektorn
Varje år följer Energimyndigheten upp Sveriges energipolitiska mål, som publiceras i rapporten Energiindikatorer.  Rapporten följer bland annat upp hur hur könsfördelningen är inom de så kallade STEM-ämnena (ämnen inom naturvetenskap, teknik, konstruktion och matematik) och hur könsfördelningen ser ut i bolag inom energibranschen.  

Strukturerat arbete för att motverka löneskillnader mellan kvinnor och män
Internt på Energimyndigheten arbetar vi bland annat med insatser för att motverka löneskillnader mellan kvinnor och män. Under den senaste treårsperioden har ett strukturerat förbättringsarbete skett med Energimyndighetens lönebildning vilket resulterat i att löneskillnader mellan män och kvinnor som arbetar på myndigheten har minskat tydligt. År 2019 var kvinnornas medianlön i relation till männens 89,5% och för 2022 var samma siffra 95,2%. Fortsätter arbetet i samma takt uppnår vi helt jämställda medianlöner till 2025. Vi är också väldigt stolta över att vi fick Nyckeltalsinstitutets utmärkelse ”Excellent arbetsgivare 2022” för vårt resultat på Jämställdhetsindexet JÄMIX.                           

 

Nyheter