Vi stärker den lokala och regionala energiplaneringen

Energiomställningen innebär stora möjligheter för Sveriges kommuner och regioner. Men det finns också utmaningar. Energimyndigheten utvecklar nu förutsättningarna för den lokala och regionala energiplaneringen.

Elektrifieringen av samhället är en förutsättning för att Sverige ska nå målet om netto noll-utsläpp, samtidigt som den skapar stora möjligheter i form av tillväxt och nya jobbtillfällen i många sektorer och branscher. Det är även en fråga om såväl lokal som nationell försörjningstrygghet. För att möta det ökade elbehovet krävs att Sverige genomför en historisk utbyggnad av elproduktion och elnät – samtidigt som satsningar på energibesparing och energieffektivisering behöver ske parallellt.


Stöd för energiplanering

Många av de viktigaste vägvalen för utbyggnad av både elproduktion och elinfrastruktur sker på lokal och regional nivå. Det finns därför ett stort behov av en utvecklad energiplanering och en stärkt vägledning kring energiplaneringens roll, innehåll samt vilka möjligheter den ger. Planeringen behöver bland annat vara väl integrerad i övrig samhällsplanering och utgå från lokala förutsättningar. I en föränderlig omvärld kan dock förutsättningarna skifta snabbt, så energiplaneringen behöver vara framåtblickande och bottna i god beredskap.

Skillnaderna mellan olika kommuner och regioners möjligheter att lägga resurser på att utveckla sin energiplanering är dock stora. I juli 2023 gav regeringen Energimyndigheten och Länsstyrelsen i Västra Götalands län i uppdrag att stärka den lokala och regionala energiplaneringen.

I Energimyndighetens del av uppdraget ingår att:

  • identifiera behov av samt utveckla metodstöd för framtida el- och effektbehov som stöd till lokala och regionala aktörer
  • ta fram en vägledning och ett metodstöd till lagen om kommunal energiplanering
  • analysera om det behövs andra verktyg än vägledning kring lagen om kommunal energiplanering utifrån storskalig elektrifiering och totalförsvarets behov

Uppdraget ska redovisas senast 30 juni 2024. Länsstyrelsen i Västra Götaland ska redovisa sin del av uppdraget, som är att ta fram en regional handlingsplan för elektrifiering, senast 15 november 2023.


Dialoger med berörda aktörer

Energimyndigheten för nu dialog med ett antal kommuner, länsstyrelser, regioner, myndigheter och branschorganisationer. Syftet är att samla in kunskap, erfarenheter och olika infallsvinklar till det vägledande material för energiplanering som ska tas fram till sommaren 2024.

Vill du bidra med erfarenheter från din organisation och vara delaktig i processen med att ta fram vägledningen? Kontakta oss!

Nyheter