Forskningsprojekt ska bidra till ett fossilfritt och resilient transportsystem

Elva forskningsprojekt har fått 57 miljoner kronor i stöd för att undersöka hot, risker och möjligheter i övergången till ett fossilfritt och resilient transportsystem.

Hur säkerställer Sverige energitillgången i ett alltmer elektrifierat och fossilfritt transportsystem? Vad finns det för risker och sårbarheter och hur kan energi- och transportsystemet stå emot och återhämta sig från störningar?

Det är några av de frågor och utmaningar som får utrymme i Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Hållbara transportsystem. Elva projekt har nu beviljats stöd genom programmets första utlysning om framtidens resilienta och fossilfria transportsystem.

 – Vi har fått in många bra projektförslag och är glada att kunna finansiera forskning av hög kvalitet inom ett så viktigt område. Vi har uppmuntrat till att projekten ska involvera behovsägare i genomförandet, som har direkt insyn i hur forskningsbehoven inom deras specialistområde ser ut och hur forskningen kan leda till implementering, säger Adam Mickeiwicz ansvarig för programmet Hållbara transportsystem på Energimyndigheten.

Utlysning: Bidra till utvecklingen av framtidens resilienta och fossilfria transportsystem

Hållbara transportsystem

Nyheter