Prissättning på fossilt kol i plast främjar hållbarhet

Ett steg mot att utveckla och uppmuntra övergången till mer miljövänliga alternativ är att prissätta införandet av fossilt kol i plastprodukter. Intäkten kan i sin tur användas för att minska utsläppen från avfallsförbränning.

För att klara klimatomställningen behöver samhället gå från ett linjärt flöde, där kol förs upp ur marken, används en gång och hamnar i atmosfären, till resurseffektiva och cirkulära kolflöden, där tillflödet av fossilt kol kan strypas.

Prissättning motiverar minskning av fossilt avfall

I utredningen Styrmedel för CCS och CCU identifieras ett antal brister i dagens styrning, där den största är att det saknas prissättning av inflödet av fossilt kol som används i material, framför allt plast. Därmed blir det mindre intressant att utveckla mer resurseffektiva, cirkulära och biobaserade alternativ, som minskar uppkomsten av fossilt avfall som så småningom förbränns. För att komma till rätta med det föreslår Energimyndigheten att den som sätter ny fossil plast på marknaden – antingen plastråvara eller plastprodukter – får betala för det.

– På samma sätt som förpackningsproducenter idag har ett ansvar för att avfallet samlas in och behandlas behöver plastproducenter få ett ansvar för att det fossila kol de stoppar in i sina produkter inte hamnar i atmosfären. Därför kallar vi vårt förslag för plastansvar, säger Helena Leander, utredare på Energimyndigheten.

Åtgärder som minskar utsläpp

Energimyndigheten föreslår i utredningen att intäkterna som kommer från plastansvaret sedan används för att finansiera åtgärder som minskar utsläppen från avfallsförbränning. Det kan handla om koldioxidinfångning genom CCS (Carbon Capture and Storage) och CCU (Carbon Capture and Utilization), men det kan också handla om insatser för eftersortering, kemisk återvinning eller andra åtgärder som minskar mängden avfall som går till förbränning. Åtgärder högre upp i avfallshierarkin är ofta mer fördelaktiga för miljön än förbränning med koldioxidinfångning och bör därför premieras i första hand.

– Även om det mest prioriterade är att strypa tillflödet av fossilt kol så finns det tillämpningar där är svårare att göra det under överskådlig tid. Där kommer CCS och CCU båda att behövas, säger Helena Leander.

Rapporten i sin helhet 

Styrmedel för CCS och CCU

Mer om CCS och CCU

CCS och CCU är tekniker för att fånga in koldioxid som annars hade släpps ut direkt i atmosfären.

+

CCS – Carbon Capture and Storage

  • CCS används för att fånga in koldioxid innan den släpps ut i atmosfären. Processen innebär att man avskiljer koldioxiden från de rök- eller gasflöden som uppkommer vid förbränning av fossila bränslen eller i vissa industriella processer. 
  • Den infångade koldioxiden transporteras sedan och lagras vanligtvis i underjordiska geologiska formationer, exempelvis gamla olje- eller gasfält. 
+

CCU – Carbon Capture and Utilization

  • Vid CCU fångas koldioxiden in på samma sätt som för CCS. 
  • Istället för att lagra koldioxiden används den som en råvara för att skapa kolbaserade produkter som kemikalier eller bränslen. 

Nyheter