Samråd om statligt stöd till H2GS

H2GS AB söker statlig finansiering på drygt 5 miljarder kronor för att bygga en anläggning i Boden. Ärendet kommer att prövas av EU-kommissionen. Därför bjuder Naturvårdsverket och Energimyndigheten in till ett förnyat samråd om eventuella konsekvenser för konkurrensen.

H2GS AB avser att uppföra en storskalig anläggning för helintegrerad järn- och ståltillverkning i Boden. Anläggningen beräknas vara i full drift 2030. Ansökningar om statligt stöd på sammanlagt 5,45 miljarder kronor för åtgärden har kommit in till Klimatklivet och Industriklivet, 1,65 miljarder från Klimatklivet och 3,8 miljarder från Industriklivet. Det motsvarar 12 procent av den totala investeringen på 46,8 miljarder kronor. Under beredningsarbetet utreds vilket stödbelopp som kan komma att bli aktuellt. Åtgärden kommer att prövas av EU-kommissionen under 2024 på grund av den höga summan av sökt statligt stöd.

Under hösten 2023 publicerade Energimyndigheten och Naturvårdsverket en samrådsinbjudan i samma ärende. Nu bjuder vi in till samråd på nytt och välkomnar synpunkter mellan 5 mars och 16 april.

Lämna synpunkter

Mer information och möjlighet att lämna synpunkter finns på Naturvårdsverkets webbplats.

Inbjudan till samråd om ny anläggning i boden, Naturvårdsverket

Samrådet är öppet för alla från 5 mars 2024. Sista datum för att skicka in synpunkter är den 16 april 2024.

Vid frågor, kontakta

Samira Jabet, handläggare på Klimatklivet, Naturvårdsverket

Maria Nyquist, handläggare på Industriklivet, Energimyndigheten

Mer om Industriklivet och Klimatklivet

Både Klimatklivet och Industriklivet ingår i EU-initiativet Next Generation EU som bland annat ska bidra till ett mer miljövänligt EU, bättre anpassat till dagens och framtidens utmaningar.

Next Generation EU, EU-kommissionen (eng)

Nyheter