Världskongress belyser skogens roll i den hållbara framtiden

Vart femte år arrangerar nätverket IUFRO en världskongress med fokus på skogens betydelse i en fossilfri samhällsutveckling. I år är det Sveriges tur att stå värd.

IUFRO, International Union of Forest Research Organizations, är ett globalt nätverk för vetenskapliga samarbeten inom skog. Årets kongress, Forests and Society Towards 2050, fokuserar på skogens roll i samhällsutvecklingen och hålls 23–29 juni på Stockholmsmässan. 

Kongressen samlar ledande forskare och experter för möten, diskussioner och nätverkande kring skogens utmaningar och möjligheter att bidra till en hållbar framtid. Energimyndigheten deltar under hela veckan, både i en monter och i olika programaktiviteter. 

Skogens viktiga roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle

Sverige har kommit relativt långt i utfasningen av fossila bränslen. Det till stor del tack vare det så kallade gröna kolet som kan ersätta både fossila produkter och fossila bränslen. Bioenergi är idag den största förnybara energikällan både globalt och i Sverige och Energimyndigheten har i många år finansierat forskning kring så kallade skogliga frågor. Forskningen sker framför allt inom bioenergi och användandet av restprodukter till värme, el och biodrivmedel på ett hållbart sätt.

– Klimatfrågan är vår tids största utmaning och för att kunna fortsätta att accelerera omställningen krävs det nytänkande, nya satsningar och nya samarbeten. Vi behöver kroka arm såväl nationellt som internationellt för att ta fram den mångfald av lösningar som behövs, säger Peter Engdahl, avdelningschef forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.

Förväntningarna på skogen är stora vilket ibland kan leda till konflikter. Å ena sidan kan skogen bidra med förnybara material och bioenergi, den hyser biologisk mångfald och binder in kol i marken och används i rekreationssyfte. Å andra sidan påverkas skogen redan av klimatförändringarna och risken för bränder, stormar och skadedjur ökar. Det är därför viktigt att säkra en hållbar utveckling i skogen såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt. 

Anmälan och mer information

Nyheter