Vilken roll spelar OPEC i energiomställningen?

Vårens låga oljepriser och sinande intäkter har varit påfrestande för OPEC-länderna. Vad händer med satsningarna på ökad diversifiering och minskat fossilberoende när pengar för dessa investeringar uteblir? I ett direktsänt digitalt seminarium diskuterar vi hur stabil den gemensamma synen på oljepriset är och konsekvenserna av de nya geopolitiska relationerna framöver.

Energimyndighetens forum för globala energifrågor välkomnar dig till ett direktsänt digitalt seminarium. Tillsammans med Dr Bassam Fattouh, direktör för Oxford Institute for Energy Studies, får vi en bild av hur de låga oljepriserna påverkar sociala och ekonomiska reformer i OPEC-länderna och vilken roll OPEC kan ha i energiomställningen. Seminariet lyfter också vad vi kan förvänta oss framöver av de geopolitiska konsekvenserna av relationen mellan USA, Saudiarabien och Ryssland.

Praktisk information

Datum: Tisdag 8 september, kl. 09.00-10.00.
Plats: Seminariet hålls digitalt via Teams, det är dock inte nödvändigt att ha Teams för att kunna delta. En länk skickas ut till anmälda deltagare strax innan seminariet.
Anmälan: Senast den 7 september kl. 10.00 till energi...@energimyndigheten.se

Seminariet är kostnadsfritt och hålls på engelska. Det kommer också finnas utrymme att ställa frågor till talaren.

Inbjudna talare

Dr Bassam Fattouh, Direktör för Oxford Institute for Energy Studies. Utöver sin roll som direktör och ansvarig för oljeanalys på OIES arbetar Dr Fattouh som rådgivare till regeringar och energibolag. Han är ofta talare på internationella konferenser och hans fokus ligger bland annat på relationen mellan OPEC och den globala oljemarknaden samt oljeprisernas utveckling. Moderator är Maximilian Brodin, chef för råvaruhandel på SEB.

Under våren har oljeproducenter i Mellanöstern kämpat mot låga oljepriser och sinande budgetintäkter. Utbrottet av covid-19 satte effektivt punkt för ökande protester i exempelvis Libyen, Iran och Irak, men hur kommer de låga priserna påverka de sociala förändringarna som efterfrågas i dessa länder? Och vad händer med satsningar på ökad diversifiering och minskat fossilberoende när pengar för dessa investeringar uteblir?

De senaste åren har ett oväntat samarbete pågått mellan Saudiarabien och Ryssland på oljemarknaden, med ett USA som har pressat sin allierade Saudiarabien att hålla ner priserna. Under våren såg vi det motsatta, en snabbt försämrad relation mellan Saudiarabien och Ryssland samtidigt som USA använde både piska och morot för att öka priserna. Hur stärkta är dessa roller och vad kan vi förvänta oss av relationen framöver?

Länkar för mer information

Om Energimyndighetens forum för globala energifrågor.

Bli medlem och få inbjudningar till kommande seminarier.