Belysning

Med rätt lampor på rätt plats får du bra och effektiv belysning som ökar ditt välbefinnande, samtidigt som du gör skillnad för miljön och sparar pengar.

Nya lampor ger helt nya möjligheter till ljussättning. Ta hjälp av energimärkningen och övrig information på lampan, armaturen eller förpackningen när du ska köpa nytt.

Viktigt med bra ljus

Det är viktigt att du har tillräckligt med ljus så att du ser bra, men ljuset ska inte heller blända och det är viktigt att du upplever att lampan har ett behagligt ljus. I till exempel köket kan det vara viktigt att ha en lampa med bra färgåtergivning så att maten du lagar och äter ser aptitlig ut. Ibland passar det bäst med en lampa med varmt ljus och på andra ställen kanske du föredrar en lampa med kallt ljus.

Från watt till lumen

För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen (lm) istället för watt (W). Watt säger inte hur starkt lampan lyser utan är bara ett mått på hur mycket el den drar. När du ska köpa ny lampa så ta hjälp av informationen på lampförpackningen och har du en smart mobil kan du även ta hjälp av Energimyndighetens mobilapplikation Lampguiden.

Mycket att spara på effektivare lampor

När alla glödlampor och annan ineffektiv belysning är borta från hemmen beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kilowattimmar och i Sverige med 2 miljarder kilowattimmar per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor. Innan utfasningen av glödlampan startade svarade belysning för ungefär 20 procent av hushållselen. Hushållselen är den el som används till främst hemelektronik, vitvaror och lampor.

Nya krav och uppdaterad energimärkning

Det finns krav på lampor, både vad gäller energieffektivitet, kvalitet, livslängd och hur mycket av det ursprungliga ljusflödet som måste finnas kvar efter 6 000 timmar. Dessutom är lamporna och armaturerna energimärkta, de effektivaste är i energiklass A++.