Svensk innovationskraft vägvisande i energiomställningen

Tävlingen Startup Energy Transition syftar till att lyfta fram innovativa energilösningar som kan bidra till den globala energiomställningen. Svensk innovationskraft står sig väl ur ett internationellt perspektiv och tidigare deltagare vittnar om att tävlingen har fungerat som en viktig språngbräda ut på nya marknader. Sista anmälningsdag är 15 januari 2020. 

Klimatkrisen ställer nya krav på att identifiera hållbara, innovativa energilösningar som snabbt kan göra stor nytta. Det är en av anledningarna till att 100 utvalda startups och unga företag från hela världen varje år gör upp om prispengar på upp till 10 000 euro i World Energy Councils och Denas tävling Startup Energy Transition.  

Sverige i topp

Förra året var Sverige det enda landet med tre finalister i lika många kategorier – och det land som hade flest antal tävlingsbidrag av alla medverkande nationer. Det är inte svårt att förstå varför så många svenska energiföretag har visat intresse för tävlingen: oavsett om man tar sig till final eller inte finns det stora värden i ett deltagande.  

– Den verkliga vinsten med den här tävlingen är inte prispengar eller prestige, den verkliga vinsten är tillgången till den plattform i 100 länder som följer med att World Energy Council och Dena är arrangörer. Det ger värdefulla kontakter med flera beslutsfattande nätverk. Samarbete är nyckeln till att svenska innovativa energilösningar implementeras i stor skala, säger Sasan Shaba, affärsutvecklare på Energimyndigheten.  

Techföretaget Blixt var ett av de svenska bolag som framgångsrikt deltog i förra årets upplaga av SET Award. Deras smarta strömbrytare som ersätter mekaniska mikrobrytare i säkringsskåp vann sin kategori inom energieffektivitet, smarta enheter och lagring. Idag vittnar företaget om att deras medverkan har öppnat många dörrar för dem på den internationella marknaden.  

– Vinsten i SET Award har hjälpt oss att nå våra ambitiösa mål. Vi har fortfarande kontakt med flertalet medlemmar i juryn, och deras kompetens inom energi och investeringar har gett oss tillgång till ett internationellt nätverk som vi har stor nytta av, säger Charlotta Holmquist, CFO på Blixt.  

Ett annat företag som har kunnat real