4 000 förbjudna lampor stoppade vid gränsen

Energimyndigheten har i samarbete med Tullverket stoppat importen av 4 000 förbjudna lampor till Sverige. Lamporna lever inte upp till lagkraven på effektivitet och energimärkning.

LED-lampan på bilden har inget samband med den aktuella händelsen.

3 000 lågenergilampor och 1 000 LED-lampor har blivit stoppade i tullen. Anledningen är att lågenergilamporna inte är tillräckligt energieffektiva för att få importeras till EU, och att LED-lamporna hade fel energimärkning; med skalan A++ till E i stället för den nya märkningen med skalan A till G och QR-kod.

Lampor som inte är tillräckligt effektiva, som saknar obligatorisk energimärkning eller som har fel märkning, får inte importeras till EU. Energimyndigheten är ansvarig myndighet för marknadskontroll i Sverige och samma lagstiftning gäller i alla EU-länder.

– Det här är ett kvitto på att vår marknadskontroll fungerar bra. Företagen som importerar lampor ska veta att vi håller ett vakande öga på dem, säger Nils Ahlén som är jurist på Energimyndigheten.

Företaget som försökte importera lamporna har inte överklagat Energimyndighetens beslut till förvaltningsrätten. Det betyder att lamporna nu antingen skickas tillbaka till det land de kom ifrån eller samlas in för återvinning. Det är företaget som försökt importera lamporna som nu får välja vad som ska hända.

– Vårt beslut betyder att vi har lyckats förhindra att konsumenter kan köpa dessa lågenergilampor som drar onödigt mycket el och LED-lampor med fel märkning på förpackningen. Kravet på märkning finns för att konsumenterna ska kunna göra energismarta val, avslutar Nils Ahlén.

 Information om import av varor (tullverket.se)

 

 

Nyheter