18 länder på plats i Sverige för att prata forskning och innovation

I slutet av maj träffades styrelseledamöter och deltagande länder för det europeiska partnerskapet Clean Energy Transition i Uppsala. På plats fanns representanter från 18 länder och EU-kommissionen för att diskutera gemensamma insatser för forskning och innovation.

Styrelsen för CETPartnership under mötet

Deltagare vid styrelsemötet för CETPartnership.

Det är Sverige och Energimyndigheten som tillsammans med Österrike koordinerar partnerskapet Clean Energy Transition. Med den anledningen, och med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU, höll partnerskapet sitt styrgruppsmöte i Uppsala under slutet av maj.  

Vid mötet närvarade EU-kommissionen och representanter från 29 av de deltagande europeiska länderna, varav 18 deltog på plats. Under mötet diskuterades bland annat inriktningen för nästa gemensamma utlysning samt vilka projekt som ska beviljas stöd från förra årets utlysning.  

 Det är vid möten som dessa vi delar erfarenheter och nya idéer. Jag är stolt att Energimyndigheten är en del av detta samarbete och att vi kunnat arrangera detta möte här i Sverige under det svenska ordförandeskapet i EU, säger Karina Krogh, ansvarig enhetschef på Energimyndigheten. 

Partnerskapet Clean Energy Transition är ett nytt initiativ som samlar forskningsfinansiärer från europeiska länder och möjliggör finansiering av transnationella forskningsprojekt med samarbete över landsgränserna. CETPartnership, som det också kallas, startade 2022 och samfinansieras av 32 länder samt av EU-kommissionen. 

Nästa utlysning öppnar i september

Nästa utlysning öppnar den 20 september 2023 och innan dess hålls flera informationsmöten för den som är intresserad av att söka. 

21 juni 2023
Informationsmöte inför utlysningen i CETPartnership (Sverige), Energimyndigheten 

13 september 2023
CETPartnership Joint Call 2023 Infoday 1, CETPartnership

Utkastet till årets utlysning finns på partnerskapets webbplats.
Joint Call 2023 | CETPartnership 

Mer om CETPartnership

CETPartnership består av sju temaområden, så kallade Transition Initiatives (TRI:s) inom vilka svenska aktörer kan samverka med internationella aktörer och tillsammans söka finansiering för forsknings- och innovationsprojekt. Partnerskapet kommer att pågå till åtminstone 2028 och under de kommande fem åren planeras årliga utlysningar på drygt en miljard kronor vardera. 

Clean Energy Transition (CETPartnership), Energimyndigheten

Nyheter