De första företagen antagna till nytt program i Sydostasien

Nu startar Energimyndighetens nya Business Accelerator Program Southeast Asia genom att välkomna 11 svenska små-och medelstora företag. Energilösningarna som är redo för export spänner över områdena skogsbruk, vind- och vågkraft samt energi- och drifteffektivisering.

Bilden visar en väg i Jakarta och höga hus.

Business Accelerator Program Southeast Asia är ett skräddarsytt program där svenska små-och medelstora företag ska få hjälp och stöd att ta sig in och expandera i Sydostasien. Programmet inkluderar länder såsom Filipinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam.

Under första delegationsresan i höst kommer företagen att få träffa företag, statstjänstemän och investerare från regionen för att utforska och förstå marknaden samt presentera sina lösningar och produkter. Genom workshops, seminarier och skräddarsydda konsulttjänster via Business Sweden kommer företagen också att få djupare insikter i energimarknaderna i Sydostasien, samtidigt som de får vägledning om hur de identifierar tillväxtmöjligheter som är specifika för regionen.

– Vi ser fram emot att stödja de antagna företagen på deras resa i Sydostasien. Det finns goda möjligheter för svensk teknik att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser i regionen och en hållbar utveckling globalt, samt att svenska miljöteknikföretag växer och skapar arbetstillfällen i Sverige. Vi hoppas att programmet kommer ge goda idéer och kunskap för deras utveckling i en dynamisk region, säger Paul Westin, senior affärsutvecklare internationella marknader på Energimyndigheten.

De första 11 företagen

Under våren 2023 sökte Energimyndigheten företag till programmet och nu står det klart att 11 företag har antagits i uppstart av acceleratorprogrammet. Att delta i programmet är kostnadsfritt för företagen. Det som krävs är en stark energi- och hållbarhetsprofil samt ambitioner och resurser att ta sig an en lansering i Sydostasien.

 

+

Affectus

Affectus levererar smarta mätningar av energiflöden. Företaget har sedan 1994 ett utvecklat system för energisektorn och industrin som installerats runt om i världen. Företaget tillhandahåller Affectus Alba, som är en plattform som kombinerar spetsteknologier och strategiska partners för att leverera IoT-lösningar i världsklass. Deras Smart Metering-lösning, baserad på Affectus Alba, övervakar tusentals mätare för energi, vatten, tryckluft, värme med mera, i ett gemensamt system från vilket samlad information erhålls för att dra slutsatser och fatta beslut. ‘Affectus Alba’ används dagligen av flera av Sveriges största industrier och energiföretag.

Affectus webbplats

+

BPC Instruments

BPC Instruments är ett analysteknikföretag med särskilt fokus på förnybar energi och bioteknik. Resultatet är inte bara högre noggrannhet och precision, utan också betydande minskningar av tidsåtgång och arbetskraftsbehov för att utföra analyser. BPC Instruments innovativa produkter erbjuder högkvalitativ hård- och mjukvara baserad på djup kunskap och erfarenhet av målapplikationerna. Lösningarna är de första i sitt slag, vilket gör företaget till en pionjär inom sitt område. Idag exporterar BPC Instruments till närmare 70 länder runt om i världen. BPC är noterat på Spotlight Stock Market i Sverige.

BPC Instruments webbplats

+

Cetasol AB

Cetasol är en start-up vars AI-drivna lösningar inom marin hållbarhet bidrar till ruttoptimering för små och medelstora fartyg. Cetasols innovation är iHelm-plattformen, som erbjuder vägledning för miljövänlig körning för fartyg i närsjöfart samt prediktivt underhåll, handlingsbar analys och hållbarhetsutbildning av besättningen över tid.

Cetasols webbplats

+

Coolsaver International AB

Coolsaver erbjuder en teknik för energieffektivisering av kylanläggningar. Företagets teknik optimerar luftkvaliteten och hjälper till att sänka energikostnaderna, minska avfall och underlätta drift och underhåll av kylar, frysar och luftkonditioneringsanläggningar. Coolsavers innovativa lösningar riktar sig till en rad olika branscher och företag såsom livsmedelsbutiker, fryslager, restauranger, hotell, sjukhus och blomsterbutiker.

Coolsaver Internationals webbplats

+

Gomero Nordic

Gomero Nordic erbjuder ett system för planerad drift och underhåll av transformatorstationer. Genom uppkopplade enheter som SIPP och en rad olika sensorer kan Gomero genom sin mjukvara och analysverktyg säkerställa miljösäkerheten i en transformatorstation samtidigt som man skapar förutsättningar för prediktivt underhåll och asset management.

Gomero Nordics webbplats

+

Hexicon AB

Hexicon är såväl en tidig projektutvecklare inom flytande vindkraft som öppnar nya marknader i djuphavsområden som en teknikleverantör med en patenterad design för flytande vindkraft - TwinWind™. Den dubbla affärsmodellen stödjer världens omställning till hållbar energi. Flytande vindkraft är en viktig del av den framtida energimixen. Den kan byggas ut snabbt och i stor skala, vilket bidrar till elektrifieringen av samhället i stort. Hexicon är idag verksamt på flera marknader i Europa, Afrika, Asien och Nordamerika.

Hexicons webbplats

+

Katam Technologies

Katam erbjuder mjukvara för planering av skogsskötsel. Företagets teknik hjälper skogsföretag att optimera verksamheten genom digitalisering, pålitliga data och säker planering genom att leverera exakta mätresultat och en detaljerad översikt över individuella trädhöjder, diametrar och stamtäthet i alla bestånd. Detta bidrar till att skogsföretag kan bli mer ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

Katam Technologies webbplats

+

Primozone Production AB

Primozone har utvecklat en energieffektiv teknik för ozon-produktion. Den patenterade, banbrytande tekniken bakom Primozone ozongenerator har satt standarden för en ny generation av ozongeneratorer. Den höga ozonkoncentrationen, den lilla storleken och den låga livscykelkostnaden är alla egenskaper som skiljer Primozone Ozone Generator från konventionella ozongeneratorer. Primozones generatorer säljs idag över hela världen och används för olika industriella vattenreningstillämpningar i olika länder.

Primozones webbplats

+

SeaTwirl AB

SeaTwirl utvecklar havsbaserad flytande vindkraft. Företagets unika och patentskyddade design använder havets flytkraft som ett lager vilket tar upp mycket av turbinens vikt. SeaTwirls vertikalaxlade lösning är alltså en enkel, robust och kostnadseffektiv konstruktion som leder till lägre service och underhållskostnader jämfört med andra traditionella vindkraftverk. Tillsammans med egenskaperna som uppvisas på parknivå gör det att SeaTwirl kan leverera ett väldigt konkurrenskraftigt erbjudande till utvecklare av framtidens flytande vindkraftsparker.

SeaTwirls webbplats

+

Unipower AB

Unipower erbjuder ett brett sortiment av produkter för mätning av elkvalitet och integrerade lösningar för smarta elnät. Företaget fokuserar särskilt på normutrustning med hög mätprestanda och mätnoggrannhet för krävande kunder inom kraftgenerering, transmission, distribution, och industri. Unipowers produktlinje täcker allt från traditionella bärbara PQ analysatorer till fullt integrerade och automatiserade lösningar av elkvalitetsprodukter och system för kontinuerlig övervakning av energiförsörjningen där varje förändring i nätet registreras och lagras i databas.

Unipowers webbplats

+

Waves 4 Power AB

Waves 4 Power utvecklar teknik för vågkraft. Hjärtat i Waves4Power-systemet är energiomvandlaren – WaveEL-bojen. Det är en relativt liten enhet, väl lämpad för den hårda miljön i det öppna havet. Ett system som kommer att fungera dygnet runt och leverera grön energi fri från CO2-utsläpp. En vågkraftspark består av flera kraftgenererande WaveEL-bojar som är sammanlänkade i ett optimerat mönster. Kraftparken är ansluten till energianvändaren på land eller till havs via en anslutningshubb och sjökabel.

Waves 4 Powers webbplats

Nyheter