Energimyndigheten satsar 600 miljoner kronor på nya klimatsamarbeten

Sverige ska finansiera utsläppsminskande projekt i Asien och Stillahavsregionen samt i Afrika söder om Sahara. Det tillkännagav Energimyndigheten idag på FN:s klimatmöte COP28 i Dubai.

Signeringsceremoni med FN:s utvecklingsorgan UNDP

Signeringsceremoni med FN:s utvecklingsorgan UNDP

Det är genom avtal som Energimyndigheten slutit med FN:s utvecklingsorgan UNDP respektive Asiatiska utvecklingsbanken, som Sverige kommer finansiera projekten. Satsningen är en del av vårt internationella arbete med klimatsamarbeten och global utsläppshandel under Parisavtalet.

– För att skala upp vårt arbete och bidra till utsläppsminskningar runt om i världen etablerar vi nu samarbeten med trovärdiga organisationer som har lång erfarenhet av klimatarbete och utsläppshandel. De har dessutom personal på plats i länderna, säger Sandra Lindström, chef på enheten för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.

Signeringsceremoni med Asiatiska utvecklingsbanken

Signeringsceremoni med Asiatiska utvecklingsbanken

Utsläppsminskande projekt

Samarbetet med Asiatiska utvecklingsbanken avser en klimatfond, Climate Action Catalyst Fund som kommer stödja finansiering av utsläppsminskande projekt i Asien och Stillahavsområdet. Energimyndigheten blir den första aktören att gå med i fonden. Samarbetet med UNDP avser öronmärkt finansiering från Energimyndigheten för att stödja etablering av utsläppsminskande projekt i upp till fyra länder, med fokus på Afrika söder om Sahara.

Båda samarbetena syftar till att driva på energiomställningen och generera utsläppskrediter som Sverige ska kunna använda för att uppfylla de nationella klimatmålen, enligt reglerna för utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6. Under 2024 kommer Energimyndigheten tillsammans med samarbetsparterna att identifiera lämpliga länder som kan ingå i samarbetena, samt projekt i dessa länder.

Nyheter