Så fungerar Sveriges energisystem

Hur kan energisystemet alltid vara i balans? Nu kan du på ett enkelt och övergripande sätt få en bild av hur Sveriges energisystem fungerar.

 

Alla ska kunna förstå grunden i energisystemet. Systemet är komplext och för att sänka tröskeln har vi visualiserat statistik i webblösningen Sveriges energisystem. Webblösningen har interaktiva funktioner där användaren själv kan styra och jämföra nyckeltal för olika delar i energisystemet.

– Vi ville ha en webblösning som var tilltalande och lättbegriplig, det ska vara enkelt för vem som helst att förstå grunden i energisystemet. Vi har därför arbetat med dynamiska grafer och öppnat upp för användaren att själv jämföra nyckeltal för hur energisystemet sett ut över tid, säger Jenny-Mariah Fagerlind Stubelius, projektledare på Energimyndigheten.

Fördjupa dig i energistatistik

För experter, väl insatta och mer vetgiriga personer finns den kompletterande och fördjupande PowerBi-rapporten där användaren själv kan laborera och söka statistik och underlag.

– PowerBi är ett visualiseringsverktyg som ger oss möjligheten att visa hur energisystemet ser ut ur många perspektiv. Användaren kan klicka och hovra över diagram för att se mer detaljer om energisystemet säger Liza Liwiz Yacoub, analytiker på Energimyndigheten.

Titta in på vår nya webblösning:

 

 

Sveriges energisystem finns också på engelska:

The Swedish Energy System

Nyheter