Värme från kärnkraft nytt område i forskningsprogrammet Termo

Energimyndigheten förlänger Termoprogrammet och satsar 160 miljoner kronor på forskningsfinansiering inom värme och kyla-sektorn. Två nya fokusområden för programmet är försörjningstrygghet och värmeproduktion från kärnkraft.

Forsknings- och innovationsprogrammet Termo förlängs med fem år och ska pågå till 2028, med möjlighet till ytterligare förlängning.

– Teknik som möjliggör användningen av fossilfri energi är ett växande område som blir allt viktigare, där tillvaratagande värme från både ny och befintlig kärnkraft skulle kunna vara aktuellt. Detta ligger även i linje med regeringens långsiktiga målsättningar för energisystemets utveckling och Termoprogrammets strävan att öka andelen återvunnen och fossilfri energi för uppvärmning och kylning, säger Peter Engdahl, avdelningschef forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.

Nya forskningsområden

När Energimyndigheten nu förlänger programmet tillkommer nya forskningsområden som kan beviljas stöd. Ett är kärnvärme och överskottsvärme från kärnkraft, ett annat är försörjningstrygghet.

– Ett framtida energisystem behöver vara resilient och robust så att samhället kan fungera oavsett rådande omvärldssituation. Systemet för produktion, överföring och användning av energi ska kunna stå emot och återhämta sig från negativ påverkan såsom avbrott, störningar eller angrepp. I den här etappen av Termoprogrammet kommer vi dels ha ett större fokus på forskning och innovation som syftar till att djupare förstå - och proaktivt hantera - risker, och dels förstå hur värme- och kylasystemet kan bidra, säger Åsa Forsum, enhetschef hållbara resurser och system på Energimyndigheten.

Sedan starten 2018 har Termo finansierat ett 90-tal forskningsprojekt.

– Värme- och kylasektorn kan både öka resurseffektiviteten i energisystemet som helhet och stödja elsystemet i takt med att andelen el från vind och sol ökar. Ett utökat samspel mellan sektorer och olika aktörer är nödvändigt för att i större utsträckning tillvarata överskottsvärme och utveckla ett mer flexibelt energisystem. Termo ska bidra till den utvecklingen, säger Björn Larsson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

Om Termoprogrammet

Forsknings- och innovationsprogrammet Termo ska bidra till att utveckla kunskap, kompetens och innovationer inom området värme och kyla för att accelerera energiomställningen och möjliggöra ett kostnadseffektivt, robust och hållbart energisystem.

Programmet startade 2018 och har under de första fem åren finansierat ett 90-tal forskningsprojekt med en total budget på cirka 260 miljoner kronor.

Den nya programperioden är på fem år, 2024–2028, med möjlighet till förlängning. Budgeten är på 160 miljoner kronor. Den första utlysningen sker i januari för projektstart under hösten 2024 och därefter planeras minst en ny utlysning per år. Nya områden är kärnvärme och överskottsvärme från kärnkraft, försörjningstrygghet samt cirkularitet av material för resurseffektivitet.

Mer om programmet Termo

Aktuell utlysning inom Termoprogrammet

Termoprogrammet har öppnat en utlysning som ska bidra till kunskaps- och kompetensutveckling inom värme- och kylaområdet i framtidens energisystem.

Värme och kyla i framtidens energisystem

Nyheter