Goda råd vid köp av luftkonditionering

Här har Energimyndigheten samlat de bästa råden till dig som funderar på att kyla med luftkonditionering eller med en luftkylare inomhus. Det kan vara skönt, men energianvändningen ökar.

1. Tänk efter före, vad är det du behöver? Det finns lite förenklat tre varianter av luftkonditionering och luftkylare:

  • Luftkonditionering (luftluftvärmepump som även kan användas för kyla)
  • Portabel luftkonditionering
  • Luftkylare med förångare som kyler med hjälp av vatten

2. Ta hjälp av energimärkningen och välj en luftkonditionering i energiklasserna A++ eller A+++ och som i övrigt motsvarar dina önskemål och behov.

3. En luftluftvärmepump är energieffektiv. En luftluftvärmepump kräver installation och rördragningar. Anlita en certifierad installatör. Investeringen kan vara svår att motivera om du inte också behöver värmepumpen för uppvärmning under den kalla årstiden. Om du ska köpa en luftluftvärmepump ta hjälp av energimärkningen som visar effektiviteten både vid kylning och uppvärmning. 

4. En portabel luftkonditionering kräver att du har en dörr eller ett fönster öppet för evakueringsslangen. Då släpper du samtidigt in varm luft utifrån. Dessutom är en portabel luftkonditionering i sig mindre effektiv än en luftluftvärmepump. Använd den bara när du är hemma. Bullret från luftkonditioneringen kan upplevas som störande.

5. En luftkylare förångar vatten för att kyla rummet. För att den ska fungera bra behöver luften vara varm och torr, och rummet behöver även ha bra ventilation. I Sverige är det ofta hög luftfuktighet på sommaren och det finns istället risk för fuktproblem om extra vatten tillförs.