
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Energimyndigheten på plats i Almedalen 2025Almedalen är snart här – och vi ser fram emot att vara en del av samtalen om framtidens energi.
-
Svenskarna vill veta mer om koldioxidavskiljning och lagringKoldioxidavskiljning och lagring, CCS, som en av lösningarna på klimatproblemen. Men hur funkar det egentligen? 54 procent av svenskarna vill veta mer. Det visar en ny, världsunik undersökning.
-
Webbinarium om trygghetspunkter – 23 majDen 23 maj anordnas ett webbinarium av MSB om trygghetspunkter. Webbinariet riktar sig till kommuner och andra aktörer som har en betydande roll i att säkerställa fungerande temporärt stöd till människor under kris- eller krigssituationer.
-
Justeringar av kvoter i elcertifikatsystemetEnergimyndigheten återrapporterar idag underlag för tekniska justeringar i elcertifikatsystemet av kvoter för år 2026. Förslaget innebär att kvoten för 2026 höjs från 0,323 till 0,333.
-
600 miljoner kronor i stöd för publik laddinfrastrukturEnergimyndigheten öppnar två nya utlysningar för att stödja utbyggnaden av publika laddningsstationer för tunga lastbilar. Totalt finns 600 miljoner kronor att söka.
-
IEA Heat Pump Conference 2026: Skicka in ditt forskningsbidrag senast 2 juniIEA konferensen Heat Pump kommer att hållas i Wien den 26–29 maj 2026. Inför konferensen erbjuds forskare inom området att skicka in förslag på konferensbidrag som kommer att utvärderas av IEA experter.
-
Svenska tech-startups är ledande i Europa trots global osäkerhetTrots global ekonomisk osäkerhet har svenska startups visat enastående motståndskraft och fortsatt attrahera investerare. Under 2024 samlade svenska startups in totalt 2,4 miljarder euro i riskkapital, vilket framgår i en ny rapport.
-
Stort intresse för energiplaneringPå lokal och regional nivå finns ett starkt engagemang för att aktivera och integrera energiplanering i samhällsplanering. I Västerbotten är samarbete ett ledord.
-
Energimyndigheten deltar på Elfack 2025Mellan 6 och 9 maj medverkar Energimyndigheten på Elfack i Göteborg – norra Europas ledande mötesplats för el- och energibranschen.
-
Indiens klimatambitioner öppnar möjligheter för svenska företag inom stål och cementsektornIndiens klimatmål för 2070 och satsning på fossilfri energi till 2030 öppnar dörrar för svenska företag inom stål och cementsektorn att bidra med avancerade lösningar och stärka sina affärer.
-
Social hållbarhet driver energiomställningen framåtNy syntesrapport från Power Circle, på uppdrag av Energimyndigheten, betonar att rättvisa, inkludering och samverkan är avgörande för en socialt hållbar energiomställning.
-
Industrins potential för flexibilitet kan bidra till ett hållbart energisystemStörre industrier kan vara flexibla med 5 till 15 procent av sin elanvändning, vilket kan bidra till att minska belastningen på elnätet och underlätta omställningen av energisystemet. Det visar Energimyndighetens delrapport ”Flexibilitet inom elsystemet”.
-
Utforska möjligheter inom energieffektiva byggnader med New Yorks främsta branschexperterTrots den senaste tidens osäkerhet kring USA:s ekonomiska politik fortsätter amerikanska investerare, fastighetsägare och delstatsrepresentanter att driva en progressiv agenda för innovativa energi- och resurseffektiviseringslösningar.
-
Statistik över vindkraft för 2024Officiell vindkraftsstatistik från Energimyndigheten för helåret 2024 finns nu publicerad.
-
Laddad utlysning för tunga vägtransporterFör att snabba på resan till ett fossilfritt samhälle utlyser Energimyndigheten 400 miljoner kronor till utbyggnad av laddinfrastruktur för lastbilsladdning vid bland annat hamnverksamhet, lager och logistikanläggningar.