Koka ägg rätt i påsk

Påsk är för många lika med ägg. Energimyndighetens test visar att det mest energismarta är att koka ägg i en äggkokare.

Om påskens alla ägg kokas i äggkokare skulle Sverige spara 849 000 kilowattimmar el, vilket motsvarar 1,6 miljoner kronor i elkostnader.

– Det som gör äggkokaren så effektiv är att det behövs mindre vatten än i en kastrull. I en äggkokare behövs ungefär en deciliter vatten per kokning, medan det går åt ungefär sex deciliter för att koka ägg i en kastrull, säger Ileana Hagelin på Energimyndighetens Testlab.

Energimyndighetens Testlab har jämfört att koka ägg i äggkokare med att koka ägg i kastrull, både på keramikhäll och induktionshäll, samt med och utan lock på kastrullen.

– Testresultatet visar att äggkokaren är överlägset mer energismart än övriga sätt. Kokar man äggen i en kastrull är det viktigt att använda lock, säger Ileana Hagelin.

50 miljoner ägg äts i påsk

I Sverige kommer vi att äta ungefär 50 miljoner ägg i påsk, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Om alla ägg skulle kokas på det effektivaste sättet kan vi tillsammans spara 849 000 kilowattimmar (kWh) vilket motsvarar ungefär 1,6 miljoner kronor i elkostnader.

– Detta visar att vårt beteende och val i vardagen faktiskt gör skillnad både för miljön och för plånboken, säger Ileana Hagelin.

Äggkokarens miljöpåverkan ur ett resursperspektiv

Att skaffa en äggkokare bara för att koka påskens ägg är svårt att motivera, både ur miljösynpunkt och ekonomiskt. Men om man redan har en äggkokare är det smart att använda den. I jämförelsen ingår bara energianvändningen för att koka äggen, vi har inte tagit med energin eller andra resurser som krävs vid tillverkningen av själva äggkokaren. Det är en extra pryl i hemmet som ska skötas om och återvinnas, det kräver också energi. En äggkokare kostar runt 400 kronor.

Tre tips för att koka ägg

  • Det mest energismarta sättet är att koka äggen i en effektiv äggkokare.
  • Kokar du äggen i kastrull med lock hålls värmen kvar och du sparar energi genom att du då kan sänka värmen.
  • Det går lika snabbt att koka äggen på en induktionshäll som i en äggkokare, men induktionshällen drar cirka 80 procent mer energi.  

Så här gick testet till

I testet användes kravmärkta svenska ägg i storleken 53 till 63 gram, och det var sex ägg per kokning. Testet startade med 15-gradigt vatten och äggen togs direkt från kylskåpet som höll fem grader. När äggen hade kokat upp sänktes värmen på hällen till hälften. I äggkokarna tillagades äggen enligt tillverkares instruktioner i bruksanvisningen.

Testet var färdigt när äggen var hårdkokta, vilket tog mellan 12 och 17 minuter, beroende på tillagningssätt. Tiden är den totala tiden inklusive uppkokningen av vatten.

Räkneexempel

Elbesparingen om hela Sverige kokar 50 miljoner ägg i äggkokare, i stället för på keramikhäll i kastrull utan lock, är baserat på ett elpris på 1,90 kronor per kilowattimme. I räkneexemplet ingår inte kostnaden för inköp av äggkokare.